Δεν πιστεύουν οι εκπρόσωποι της τρόικας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πατάξει αποφασιστικά τη φοροδιαφυγή και ότι θα βρει τα επιπλέον έσοδα που υπόσχεται, για να ισορροπήσει την ήδη εκτροχιασμένη κατάσταση των δημοσίων εσόδων.

Το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί και επιχειρεί να πείσει ότι τα 3 δισ. ευρώ νέων εισπρακτικών μέτρων επαρκούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία, όμως, από το γενικό Λογιστήριο του κράτους δίνουν στους εκπροσώπους της τρόικας μια άλλη, εντελώς διαφορετική εικόνα.

Εντός της ημέρας ολοκληρώνονται οι τελευταίες τεχνικές-υπηρεσιακές συναντήσεις και αύριο οι εκπρόσωποι του μηχανισμού στήριξης πιάνουν δουλειά στην Αθήνα.

Η υστέρηση των εσόδων του πρώτου τετραμήνου μειώνουν τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας και αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και στον τομέα των δαπανών, όπου συνεχίζουν να καταγράφονται τεράστιες αποκλίσεις στις δαπάνες.

Ήδη το Υπουργείο Εργασίας παραδέχθηκε ότι κρίση και ανεργία οδηγούν σε αποκλίσεις εισπράξεων 600 εκατ. ευρώ στον Ο.Α.Ε.Ε. και 700 εκατ. ευρώ στο Ι.Κ.Α.. Οι παρεμβάσεις στους Ο.Τ.Α. που θα έφερναν εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ. καθυστερούν, το ίδιο και τα επιχειρησιακά σχέδια στις Δ.Ε.Κ.Ο..

Από ημέρα σε ημέρα αναβάλλεται η δημοσίευση των στοιχείων για την πορεία των μεγαλύτερων δημοσίων επιχειρήσεων, η οποία θα δείξει τις «τρύπες» που υπάρχουν φέτος και τις –αυξημένες– όπως αναμένεται ανάγκες χρηματοδότησης.

Εκτιμάται ότι είναι αδύνατο υπό τις παρούσες συνθήκες να κλείσει η τρύπα του ελλείμματος κάτω από τα 17 δισ. ευρώ, που είναι ο φετινός στόχος, ξεπερνώντας όλες αυτές τις αδυναμίες αλλά και το υψηλότερο έλλειμμα του 2010 (10,5% του Α.Ε.Π.).

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, για να καταλάβει τι μέτρα θα ζητήσουν οι κ.κ.. Π. Τόμσεν (Δ.Ν.Τ.), Κ. Μαζούχ (Ε.Κ.Τ.) και πιθανότητα του Ματίας Μορς εκ μέρους της Ε.Ε..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης