Επιμέλεια: Άννα Νικολάου

Σε 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022 ανέρχεται το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, στα 56,6 ευρώ για τα οικιακά τιμολόγια και στα 120 για τις επιχειρήσεις θα ανέρχεται η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Η ενίσχυση της κυβέρνησης θα κινηθεί σε δύο άξονες:

  • Μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
  • Σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών σεναρίων διαταραχής στις ροές Φυσικού Αερίου προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ελλάδα «ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και περιορίζει τζίρους επιχειρήσεων και φρενάρουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε:

1. Αφορούν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

2. Αυξάνονται οι ήδη υπάρχουσες για τις ευάλωτες κατηγορίες νοικοκυριών, ενώ επιδοτούνται για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας, καθώς και οι καταναλώσεων των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών.

3. Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο 2022.

4. Αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Καλύπτεται δηλαδή το 95% των νοικοκυριών. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

4. Οι επιδοτήσεις αφορούν οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, οι οποίοι δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς IBAN.

Τα ποσά της επιδότησης

Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος στα οικιακά τιμολόγια για τον μήνα Μάιο θα διαμορφωθεί στα 56,6 ευρώ και στα 120 ευρώ για τις επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Η επιδότηση για τον Μάιο θα αφορά όλες τις κατοικίες ανεξαρτήτως εισοδήματος και αν πρόκειται για πρώτη ή δεύτερη κατοικία. 

«Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού και η μέση ενίσχυση θα ανέλθει στα 56,6 ευρώ ανά μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Αναλυτικά:

  • Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση θα ανέλθει στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για 151-300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για πάνω από 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα αγγίξει τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για τις εξοχικές κατοικίες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 100 ευρώ
  • Για δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα διαμορφωθεί στα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 100% της αύξησης. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

  • Συνεχίζει να επιδοτείται η τιμή πώλησης του πετρελαίου ντίζελ, έτσι ώστε το όφελος στον καταναλωτή να παραμείνει στα 0,15 λεπτά το λίτρο. 
  • Το κόστος της παρέμβασης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ. Το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό θα φθάσει στα 800 εκατ. ευρώ. 
  • Η νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70-80% της αύξησης της κιλοβατώρας. 
  • Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται συνολικά στα 3,2 δισ. μέχρι τέλους του έτους. 

Το κόστος αυτό θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος ποσοστού 90% που θα επιβάλει η κυβέρνηση στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με τα επιπλέον έσοδα στην παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ.

«Αυτά τα αναχώματα είναι σημαντικά αλλά δεν είναι αρκετά. Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες δυσκολίες των πολιτών», πρόσθεσε τονίζοντας πως η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προσφέρει λύσεις.

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας μέχρι τώρα έχουν γίνει οι εξής παρεμβάσεις:

1. Δαπανήθηκαν 43 δισ. για τις ανάγκες της πανδήμιας.

2. Σημειώνονται συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

3. Αναμένονται πιδοτήσεις μέρους υψηλού ενεργειακού κόστους ύψους 3,5 δισ.

4. Αναμένεται ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών, επιδοτήσεις καυσίμων, 900 εκατ. ευρώ

5. Τέλος, εφαρμόστηκε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού συνολικού ποσοστού 11,8%

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιχειρήσεις

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο.

Με το μέτρο αυτό, επιδοτούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Συνολικά, τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Φυσικό Αέριο – Οικιακά Τιμολόγια 

Η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Φυσικό Αέριο – ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια

Με βάση τις ανακοινώσεις συνεχίεται η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου για τους επόμενους δύο μήνες και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση για τους οικιακούς και τους επαγγελματικούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Για τους δύο επόμενους μήνες, θα λάβουμε συνολικά μέτρα για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που αναμένεται να ανέλθουν σε έως και 1 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης