ΔΝΤ: Θα επιταχυνθεί η οικονομία, αλλά ορατός ο κίνδυνος αποπληθωρισμού

ΔΝΤ: Θα επιταχυνθεί η οικονομία, αλλά ορατός ο κίνδυνος αποπληθωρισμού
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχυνθεί φέτος, αν και θα παραμείνει κατώτερος του δυναμικού του, στο 4%, ανέφερε η γενική διευθύντρια του χρηματοπιστωτικού αυτού θεσμού, η Κριστίν Λαγκάρντ. Η κα Λασγκάρντ προειδοποίησε ωστόσο για τον «εντεινόμενο κίνδυνο» αποπληθωρισμού, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υποδεέστερος από το ποσοστό-στόχο πολλών κεντρικών τραπεζών διεθνώς.

«Βλέπουμε εντεινόμενους κινδύνους για [εμφάνιση] αποπληθωρισμού, που θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικός για την ανάκαμψη» της διεθνούς οικονομίας, επισήμανε η Λαγκάρντ. «Αν ο πληθωρισμός είναι το τζίνι, ο αποπληθωρισμός είναι ο δράκος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά».

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ακόμη ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση της νομισματικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας που συνεχίζει να εφαρμόζει η Fed —η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ— θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια αναστάτωση στις αγορές. Ωστόσο «δεν αναμένουμε μεγάλες, βαριές και σοβαρές συνέπειες» εξ αυτού του γεγονότος, αφού η μείωση του όγκου των αγορών αξιόγραφων από μέρους της Fed θα είναι σταδιακή.

«Συνολικά η κατεύθυνση είναι θετική, αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ χαμηλή, πολύ εύθραυστη και πολύ άνιση», σημείωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, 22:39