Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του, να εγκρίνει την πρόταση της γενικής διευθύντριάς του Κριστίν Λαγκάρντ, για συμμετοχή στο νέο δανειακό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, με το ποσό των 28 δις ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του ΔΝΤ, που επικαλούνται αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, «παρά τους φόβους ορισμένων μελών του ΔΝΤ για τους πολιτικούς κινδύνους που ενέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθειας», όπως υποστηρίζει ενδεικτικά η «Wall Street Journal», «σήμερα, αναμένεται να αποφασιστεί η συμμετοχή του Ταμείου με 28 δις ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, προβάλλεται η πληροφορία ότι «υπάρχουν επιφυλάξεις από αρκετά μέλη του ΔΝΤ ως προς την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει επιτυχώς το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, μετά την ευρεία στήριξη που έλαβε το νέο πρόγραμμα από τα σημαντικότερα κράτη-μέλη του ΔΝΤ, στο πλαίσιο ανεπίσημων δημοσκοπήσεων, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου σχεδιάζει την έγκριση της συμφωνίας και την άμεση αποδέσμευση της πρώτης δόσης του δανείου. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα μπορέσει να λάβει 1,65 δισεκ. ευρώ από τους πόρους του ΔΝΤ, ίσως και την ερχόμενη Δευτέρα».

Σε άλλο δημοσίευμα στην ίδια εφημερίδα, αναφέρεται η εκτίμηση ότι το συνολικό μέγεθος του δεύτερου δανείου ανέρχεται στο ποσό των 138,2 δις ευρώ, αντί του αρχικώς αναφερθέντος ποσού των 130 δις ευρώ. Επίσης, επισημαίνεται η αισθητή μείωση της συμβολής του ΔΝΤ στο νέο πακέτο, καθώς αυτή τη φορά ανέρχεται μόλις στο 15,2%, έναντι 27,5% στο πρώτο δάνειο.

Διαβάστε επίσης ΔΝΤ: Άλλαξε το πρόγραμμα χρηματοδότης από τρία σε τέσσερα χρόνια

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης