Πιθανή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το 2015 και διαμόρφωση του χρέους στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020, «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ολοκλήρωσε τη διήμερη συνεδρίασή του με θέμα τη νέα δανειακή σύμβαση. Στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, που ενέκρινε τη νέα δανειακή σύμβαση, ο Οργανισμός σημείωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια σημαντικής αύξησης των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα, τόνισε ωστόσο την ανάγκη η Αθήνα να αυξήσει τα ποσοστά είσπραξης φόρων.

Το ΔΝΤ επεσήμανε εξάλλου πως το νέο πρόγραμμα προβλέπει τη χαλάρωση του δημοσιονομικού στόχου κατά 1% εν μέσω του αδύναμου οικονομικού περιβάλλοντος.

Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου επαίνεσε την ελληνική προσπάθεια απέναντι στην κρίση που πλήττει τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζοντας: «Η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την εφαρμογή ευρείας κλίμακας επώδυνων μέτρων τα τελευταία δύο χρόνια. Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει περιοριστεί σημαντικά και η ανταγωνιστικότητα παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση».

Παρόλα αυτά, τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει σε εφαρμογή αυτά που έχει συμφωνήσει. «Προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να βάλει μπρος τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της. Τα γενναία μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στην αγορά εργασίας θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Η πλήρης και έγκαιρη υλοποίηση της συμφωνηθείσας προσαρμογής σε συνδυασμό με τη δημόσια στήριξη και τη στήριξη των εταίρων της Ελλάδας- θα είναι κρίσιμη για την επιτυχία».

Διαβάστε επίσης Το ΔΝΤ ενέκρινε το νέο δάνειο προς την Ελλάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης