Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτίμησε σήμερα ότι η Λεττονία θα πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια, πριν καταφέρει να αποκτήσει τη δύναμη να υιοθετήσει το ευρώ, ενώ θα πρέπει να ανακάμψει και μετά την εξαιρετικά μεγάλη ύφεση, που πέρασε το 2009.

«Η Λεττονία έχει να αντιπαραταχθεί με ένα μεγάλο αριθμό προκλήσεων, για να καταφέρει μια κάποια σταθερότητα, να επιτύχει ανάπτυξη και να εκπληρώσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ, με στόχο της την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, όσο πιο σύντομα μπορεί και αυτός θα πρέπει να είναι ένας από τους βασικότερους στόχους της κυβέρνησής της», αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την λεττονική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βαλτική αυτή χώρα σημείωσε ένα αρνητικό ρεκόρ μείωσης του ΑΕΠ κατά -18% το 2009, «το μεγαλύτερο στον κόσμο» σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενώ η ανάπτυξή της είχε μια ελάχιστη άνοδο της τάξης του 0,3% το πρώτο τρίμηνο και του 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Μεταξύ των προβλημάτων που θα πρέπει να επιλύσει, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, είναι το δημόσιο χρέος, η ανεργία, η ανταγωνιστικότητα και «μια μεγάλη αύξηση των καταχρήσεων στον ιδιωτικό τομέα, που κινδυνεύουν να φρενάρουν την ανάπτυξη».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Βάντις Νοτμπρόβσις, έχει καθορίσει ως στόχο η χώρα του να υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης