Αποτελεσματικός και αναπτυξιακός είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής. Ενός προϋπολογισμού με σαφή πορεία ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που αποτελεί ένα είδος οδικού χάρτη για σταθερό περιβάλλον επενδύσεων σε υποδομές στα επόμενα χρόνια, όπως τονίστηκε από τη διοίκηση κατά τη συζήτηση για την έγκριση του, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο φετινός προϋπολογισμός «είναι απόλυτα βιώσιμος και βάζει τη σφραγίδα της διαφοράς, προς όφελος της αποτελεσματικότητας, της εξορθολογισμένης λειτουργίας, της χρηστής διαχείρισης», υπογράμμισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά τη συζήτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι προεκλογικός «σε αντίθεση με ό,τι θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων, ο προϋπολογισμός και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης 2019. Θέματα τα οποία εισηγήθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού Καλλιόπη Σταυροπούλου.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση καταψήφισε τον προϋπολογισμό, ασκώντας έντονη κριτική για τον τρόπο διαχείρισης, για τις καθυστερήσεις των έργων και την έλλειψη περισσότερων κοινωνικών παρεμβάσεων. Επίσης, τον χαρακτήρισαν υπερμεγέθη και φιλόδοξο εκφράζοντας έντονες αμφιβολίες αναφορικά με τη δυνατότητα υλοποίησης του.

Στην εισήγησή της, η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου έκανε λόγο για βαθιά αλλαγή «ουσίας και αντίληψης, από το 2015 ως σήμερα. «Τότε, επιχειρούσαμε, μέσα σε δύσκολες μνημονιακές συνθήκες, με ελάχιστες παρεμβάσεις, που αποτυπώνονταν σε 37 έργα. Έργα που έβαζαν τις βάσεις του «διμέτωπου αγώνα που ξεκινήσαμε για την ικανοποίηση των αναγκών των συμπολιτών μας και για την αλλαγή του υποδείγματος άσκησης εξουσίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα στην Αττική» πρόσθεσε «λειτουργούν 327 εργοτάξια που δίνουν δουλειά στους συμπολίτες μας και τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες. Για 156 έργα ακόμη που είναι υπό ωρίμανση και για 80 που είναι υπό ολοκλήρωση. Πλέον μπορούμε να μιλάμε για “μια κανονικότητα” στην Περιφέρεια, που δεν υπήρχε τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν ανακαλύπταμε, ότι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας δεν διέθετε Ε9 και δεν τηρούσε διπλογραφικό σύστημα!

Παρατήρησε ότι έχει αλλάξει η κατάσταση παρά την ύπαρξη μεγάλων ακόμη προβλημάτων (γραφειοκρατία καθυστερήσεις στα έργα κ.α.) και ότι «μακριά από παραταξιακές, κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες κτίζουμε πρόγραμμα με στόχο τη διασφάλιση της καλής ροής στις υποδομές» που δυστυχώς λείπουν από την Αττική.

«Τροχοδρομούμε πράγματα που όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες: Έργα υποδομής, σοβαρά αντιπλημμυρικά στη βάση ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού. Κοινωνικές υποδομές. Δίχτυ αλληλεγγύης, και προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Κοινωνικά προγράμματα, όπως αυτό των δημόσιων νοσοκομείων με την αγορά σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής, αξίας πάνω των 60 εκατ. Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος 35.000 νοικοκυριών. Διατέθηκαν 30 εκατομμύρια για την αγορά οικολογικών λεωφορείων και 4.5 εκατ. για την αγορά 60 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων» τόνισε.

Η κ Δούρου αναφέρθηκε σε 100 έργα κοινωνικών υποδομών και δράσεις κοινωνικής πολιτικής που ήδη υλοποιούνται με τα παράλληλα προγράμματα για τον πολιτισμό, την τουριστική προβολή της Αττικής, τις αθλητικές υποδομές «από το Περάμα, ως τον διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας».

Σημείωσε ότι «στόχος όλων των ενεργειών μας η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το Πεδίον του Άρεως που σήμερα, «γυρίζει σελίδα με την επαναλειτουργία ενός εμβληματικού κτιρίου, του θεάτρου Άλσους, του πλήρως ανακαινισμένου κτηρίου Οικονομίδη».

Παρατήρησε ότι το παραγόμενο έργο γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Έκανε αναφορά «στη φράση “Έργα ζωής για όλους μας”, που είπε προχθές ο δήμαρχος Αίγινας, Δημήτρης Μούρτζης για τον υπό κατασκευή υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης του νησιού, όπως δεκάδες έργα υποδομής σε όλους τους δήμους της Αττικής. Είτε πρόκειται για αποχετευτικά είτε για έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Ή για έργα που αλλάζουν το πρόσωπο της Αττικής, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου».

Η περιφερειάρχης προσομοίασε τον προϋπολογισμό με «εργαλείο για το σήμερα και το αύριο» καθώς ωριμάζει έργα, τα δημοπρατεί και τα προχωρά, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των δήμων, των πολιτών. Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός να υπάρχουν «πρωτόγνωρες κοινωνικές ανάγκες εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και ορισμένοι να επιλέγουν την απραξία αντί της επένδυσης σε υποδομές.

Τόνισε ότι αυτή ακριβώς «είναι η διαφορά μας και είναι θέμα στρατηγικής επιλογής. Εμείς το έλλειμμα υποδομών, επιλέξαμε να το μετατρέψουμε σε πλεόνασμα έργων» υπέδειξε.

«Και είναι προσβολή της κοινής λογικής, κάποιοι να τολμούν να μας εγκαλούν επειδή κάνουμε το αυτονόητο ό,τι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Παρά τα νομοθετικά κενά, τις παράλληλες αρμοδιότητες, τις χρόνιες δομικές παθογένειες» συνόψισε «δίνουμε μάχες απέναντι στα συμφέροντα, παίρνουμε πρωτοβουλίες, διεκδικούμε αλλαγή της νομοθεσίας, και αλλάζουμε τα δεδομένα προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Χωρίς να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ αρεστών και μη δημάρχων, Με μόνο κριτήριο τις ανάγκες των πολιτών και στους 66 δήμους της Αττικής».

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών τόνισε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την ανάπτυξη της Αττικής και για την αντιμετώπιση των χρόνιων ελλείψεως στις υποδομές της». Παρουσίασε τα βασικά μεγέθη του, παρατηρώντας ότι «κλείνουμε το 2018 με 80 εκατομμύρια απορροφήσεις έργων».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε καταφέρει αυτό να είναι σταθερό ή αυξανόμενο για τα επόμενα 3 χρόνια» και ότι τα «χρήματα θα είναι όλο και λιγότερο τοποθετημένα στις τράπεζες προκειμένου «όλο και περισσότερο να καλύπτουν τα σωρευμένα ελλείμματα του παρελθόντος». Ο κ Καραμάνος απέδωσε τη θετική πορεία υλοποίησης του περιφερειακού στρατηγικού σχεδιασμού στην εμπιστοσύνη που έδειξαν οι δήμαρχοι στην αριστερή διοίκηση της Περιφέρειας η οποία παρά την απειρία της «είχε όραμα, σχέδιο μαχητικότητα και τελικά τους δικαίωσε».

Η κ. Σταυροπούλου, αναφέρθηκε στον κοινωνικό προσανατολισμό του προϋπολογισμού. Επισήμανε ότι χαρακτηρίζεται από μια ισορροπία μεταξύ του αναπτυξιακού ρόλου της Περιφέρειας και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών «μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κοινωνικής πολιτικής». Πρόσθεσε δε ότι το συνολικό στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας «αξιοποιεί στο έπακρο, άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις πηγές χρηματοδότησης» που είναι διαθέσιμες στον β’ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Νωρίτερα στην τοποθέτηση του ο Γ. Σγουρός εξέφρασε τον φόβο ότι την επόμενη 5ετία θα βρεθεί η Περιφέρεια «αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας λόγω της ανεξέλεγκτης υπερδέσμευσης πόρων χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα».

Κατηγόρησε τη διοίκηση για αλόγιστη οικονομική πολιτική που θα οδηγήσει «με μαθηματική ακρίβεια την Περιφέρεια σε καθεστώς επιτήρησης». Σημείωσε ότι βάση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις για συναφθείσες συμβάσεις ύψους 285,5 εκατ. ευρώ, με προσεχή δημοπράτηση έργων ύψους 567,6 εκατ. ευρώ και με χαμηλότερο βαθμό ωρίμανσης έργα ύψους 726 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 350 εκατ. ευρώ με το οποίο θα κλείσουν το 2018 τα έσοδα.

Κλείνοντας ο κ. Σγουρός χαρακτήρισε καταστροφική την πολιτική της περιφερειάρχη και ενόψει των εκλογών, ζήτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών «για να βάλουμε την Περιφέρεια Αττικής στις σωστές ράγες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης