Οι υπουργοί Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την Παρασκευή την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Κίνα για μια διμερή συμφωνία όσον αφορά τις επενδύσεις, η οποία εκφράζονται ελπίδες ότι θα βελτιώσει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην οικονομία του ασιατικού γίγαντα.

“Η Κίνα είναι ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος για εμάς”, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ στο Λουξεμβούργο μετά τη συνάντησή του με τους 28 υπουργούς. “Νομίζω ότι ο καιρός είναι κατάλληλος για να αρχίσουμε τις συζητήσεις, και κατόπιν θα δούμε τι θα προκύψει από αυτές”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η Κίνα είναι σημαντική και θα γίνει ακόμη πιο σημαντική”, δήλωσε η Σουηδή υπουργός Εμπορίου Εύα Μπιερλίνγκ. “Δεν θέλουμε να διεξαγάγουμε εμπορικούς πολέμους. Θέλουμε να έχουμε εμπορική ειρήνη”.
Οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας επιδεινώθηκαν φέτος από μια σειρά κυρώσεων που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από κινεζικής πλευράς, ιδίως όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά.
Όμως οι ηγέτες της ΕΕ και της Κίνας είχαν συμφωνήσει το Φεβρουάριο του 2012 να επιδιώξουν τη σύναψη μιας διμερούς συμφωνίας για τις επενδύσεις σε μια προσπάθεια να “προωθήσουν και να διευκολύνουν τις επενδύσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις” και να τις καταστήσουν ασφαλέστερες.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
με πληροφορίες από το ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης