ΕΕΘ: Προσοχή στους επιτηδείους που υπόσχονται ΕΣΠΑ και εισπράττουν προκαταβολές

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017, 13:39
ΕΕΘ: Προσοχή στους επιτηδείους που υπόσχονται ΕΣΠΑ και εισπράττουν προκαταβολές
Της Άντζελας Πεΐτση

Την προσοχή όλων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στις διαδικασίες που αφορούν στη συμμετοχή τους σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ εφιστά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, έχει διαπιστωθεί από ανώνυμες καταγγελίες μελών του ΕΕΘ ότι υπήρξαν φαινόμενα επιτηδείων που εμφανίστηκαν «ως ειδικοί σύμβουλοι», οι οποίοι προσέγγισαν τους επαγγελματίες, τους υπόσχονταν «σίγουρες» χρηματοδοτήσεις που… δεν υπάρχουν και τους αποσπούσαν προκαταβολές και μικροποσά για έξοδα «φακέλου και παραβόλων».

Το ΕΕΘ επισημαίνει ότι για να υποβάλλουν οι επαγγελματίες προτάσεις σε προγράμματα ΕΣΠΑ θα πρέπει να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές που ορίζονται από τις σχετικές επίσημες προσκλήσεις για ένταξη σ’ ένα πρόγραμμα και όταν εκείνες ανακοινώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στις προσκλήσεις αυτές, κάθε φορά, αναφέρονται οι επαγγελματικές δραστηριότητες που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση καθώς και οι διαδικασίες που απαιτούνται έως και την ένταξη για το εν λόγω πρόγραμμα. Παράλληλα, τονίζεται από το Επιμελητήριο πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητούν πληροφορίες και να δέχονται συμβουλές «όχι από περαστικούς… συμβούλους», αλλά από εκείνες τις εταιρείες κι εκείνα τα πρόσωπα που έχουν αποδεδειγμένα επάρκεια και σοβαρή παρουσία στον χώρο.

Η διοίκηση του ΕΕΘ

Ο αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Κλεόβουλος Θεοτόκης μιλώντας για το θέμα αποκλειστικά στο zougla.gr επεσήμανε: «Έχουμε καταγγελίες στο Επιμελητήριο για ανθρώπους που εμφανίζονται ως σύμβουλοι επιχειρήσεων, οι οποίοι λένε πως ετοιμάζουν φακέλους για επιχειρήσεις ώστε να τις εντάξουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Όμως στη συνέχεια παίρνουν προκαταβολές και εξαφανίζονται».

«Πρέπει όλοι οι επιχειρηματίες να είναι πολύ προσεκτικοί με τους ανθρώπους που συνεργάζονται. Να ελέγχουν το κατά πόσο κι αν υπάρχουν οι εν λόγω επιχειρήσεις. Θα πρέπει να είναι σύμβουλοι εξειδικευμένοι» πρόσθεσε.

Τέλος, υπενθυμίζει το ΕΕΘ πως τόσο το ίδιο το Επιμελητήριο όσο και η Εταιρεία «Ο Σύμβουλος του Επαγγελματία» -που στηρίζουν τις ΜμΕ- είναι στη διάθεση των μελών του, για την παροχή έγκυρων συμβουλών και πληροφοριών για κάθε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017, 15:17