Όλα τα πολιτικά κόμματα κάλεσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, να ενωθούν έναντι της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, ενώ η συντηρητική αντιπολίτευση του ζήτησε να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές ή να αλλάξει την πολιτική του.

«Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να περιμένουν», δήλωσε ο Θαπατέρο, στη διάρκεια συζήτησης στο Κοινοβούλιο για την οικονομία, και δεσμεύθηκε να δημιουργήσει μια κυβερνητική επιτροπή που θα επιδιώξει να υπάρξει κοινοβουλευτική συναίνεση εντός δύο μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η παγκόσμια κρίση έπληξε σκληρά την Ισπανία μετά την κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα της.

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος φέρεται ότι επιδιώκει ένα κρατικό σύμφωνο μεταξύ των κομμάτων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όμως ο αρχηγός της συντηρητικής αντιπολίτευσης, Μαριάνο Ραχόι, δηλώνει πως το Λαϊκό Κόμμα του (PP) θα ενταχθεί στο σύμφωνο, μόνον αν η κυβέρνηση βελτιώσει την πολιτική διαχείριση που ασκεί.

Η ανεργία στην Ισπανία ανέρχεται στο 19%, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού της φτάνει το 11,4% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση προβλέπει πως η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο και η ανεργία θα μειωθεί στο τέλος του 2010. Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές έχουν δηλώσει πως η Ισπανία μπορεί να μη βγει από τη ύφεση πριν από το 2011.

Στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, βιομηχανικές πολιτικές για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου και η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης