Τη διαβεβαίωση ότι η Κυπριακή προεδρία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να επιτευχθεί μία συμφωνία, μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό του 2013, έδωσε σήμερα, ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Κύπρου και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντρέας Μαυρογιάννης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παραδέχθηκε, όμως, ότι αυτή η συμφωνία θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι υπάρχει μία διάσταση απόψεων μεταξύ Συμβουλίου και Επιτροπής, αλλά και μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και σήμερα, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μαυρογιάννης παρουσίασε, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα σφιχτό προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2013, με περικοπές, με μηδενικές προβλέψεις για αύξηση των θέσεων εργασίας, με ελαχιστοποιημένες αυξήσεις στις πιστώσεις πληρωμών και με αυστηρό έλεγχο των δημοσιονομικών δαπανών.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι προτεραιότητα του νέου προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι οι δράσεις για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση, για την σύγκλιση των επιμέρους οικονομιών και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Μιλώντας για λογαριασμό της Επιτροπής, ο αρμόδιος Επίτροπος Γιάννος Λεβαντόφσκι, εξέφρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, την απογοήτευση του για το γεγονός ότι το σχέδιο του Κοινοτικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, προβλέπει μείωση κατά 5 δισ. ευρώ, στις δαπάνες για την απασχόληση και την ανάπτυξη. «Πώς μπορούμε ρεαλιστικά να καθορίσουμε ικανοποιητικά επίπεδα πληρωμών, για να μπορούμε να καταβάλλουμε τα χρήματα που είναι απαραίτητα;» διερωτήθη ο Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται, μέσω του προϋπολογισμού, να «συγκεράσουμε την λιτότητα με τον ρεαλισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετος, με το προτεινόμενο σχέδιο εμφανίσθηκε και ο ειδικός εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, που διευκρίνισε ότι υπάρχει μία μεγάλη αντίφαση στα λεγόμενα του Συμβουλίου, όταν ταυτόχρονα εισηγείται περικοπές και ευελπιστεί στην δημιουργία ανάπτυξης στην Ευρώπη. «Είμαστε μπροστά σε μία κρίση αξιοπιστίας της Ευρώπης», είπε ο εισηγητής και κάλεσε το Συμβούλιο να δει πιο ρεαλιστικά τα νούμερα του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού.

Η συμφωνία, για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό του 2013, θα πρέπει να έχει επέλθει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης