Στις Βρυξέλλες θα βρεθούν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο έντονων διαβουλεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών χωρών, με τη Γερμανία να επιμένει στον ορισμό ενός ανώτατου επιτρόπου, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τους προϋπολογισμούς των κρατών και θα μπορεί να παρεμβαίνει όταν θα υπάρχουν αποκλίσεις που θα προκαλούν διεύρυνση των δημοσίων ελλειμμάτων. Οι πρώτες αποφάσεις για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης είχαν ληφθεί τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο τα σχέδια δεν προχώρησαν λόγω διαφωνιών στον τρόπο και τους όρους χρηματοδότησης των «προβληματικών» τραπεζών, κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών τόσο από τον Προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMSF) όσο και τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Ο πρωθυπουργός της ευρωπαϊκής χώρας, Mariano Rajoy, συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην Angela Merkel για τη δημιουργία και ενεργοποίηση μέχρι το τέλος του 2012 μιας ενιαίας εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προϋπόθεση απαραίτητη για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 
Από την πλευρά του, το Βερολίνο συνεχίζει να επιμένει στην πολιτική της «λιτότητας» και των ισορροπημένων προϋπολογισμών, παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για λήψη μέτρων που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Κομβική για την έκβαση των συζητήσεων στις Βρυξέλλες θεωρείται η στάση του προέδρου της Γαλλίας, François Hollande, ο οποίος ξεκαθάρισε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι θα δώσει μάχη για την επιτάχυνση της συμφωνίας του Ιουνίου. Η ολοκλήρωση του σχεδίου για την τραπεζική ενοποίηση της Ευρώπης θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, με τις αποφάσεις της προσεχούς Συνόδου Κορυφής να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες συνεχίζουν να ασκούν πίεση στο ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κρίση στην Ελλάδα θα είναι ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την ίδια στιγμή που έχει γίνει γνωστό πως Τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν στα βασικά σημεία των μέτρων που πρέπει να ληφθούν την επόμενη διετία προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση. Κι όλα αυτά ενώ σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό der Spiegel αναφέρει πως η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ έχει δρομολογηθεί.

Διαβάστε επίσης:
Ολάντ: Η λύση απέναντι στην κρίση χρέους δεν είναι η λιτότητα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012, 23:26
Spiegel: Η Αθήνα θα πάρει τη δόση, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012, 22:19
Ο Μ. Ραχόι πιέζει την Ά. Μέρκελ για την τήρηση της συμφωνίας του Ιουνίου, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012, 21:29
Τρόικα: «Τα βρήκαμε στα περισσότερα ζητήματα», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012, 20:22

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης