Ε.Ε.: Υπό εξέταση η χορήγηση αποζημιώσεων σε παραγωγούς

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014, 15:33
Ε.Ε.: Υπό εξέταση η χορήγηση αποζημιώσεων σε παραγωγούς
Ο επικεφαλής του εμπορίου στην Ε.Ε. δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποζημιώσει Ευρωπαίους παραγωγούς τροφίμων που πλήττονται από τους εμπορικούς περιορισμούς που επέβαλε η Ρωσία σε αντίποινα για τις κυρώσεις που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ ανέφερε, μιλώντας σε επικεφαλής επιχειρήσεων στην Κύπρο, πως η Ε.Ε. αναζητεί τρόπους για να βοηθήσει τους παραγωγούς τροφίμων στη διάρκεια της κρίσης και πρόσθεσε πως «υποστηρίζει κατηγορηματικά» τις κυρώσεις.

«Για να αντισταθμίσουμε τα προβλήματα που προκλήθηκαν στους Ευρωπαίους παραγωγούς τροφίμων από τους πρόσφατους περιορισμούς που επέβαλε η Ρωσία, κοιτάζουμε προς νέες αγορές ως ένα πρώτο βήμα και έχουμε την πρόθεση να κάνουμε χρήση έκτακτων αποζημιώσεων στις περιπτώσεις όπου αυτό δεν λειτουργεί» τόνισε ο Ντε Χουχτ.

Η ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών τροφίμων από την Ε.Ε. ενδέχεται να κοστίσει στους Ευρωπαίους παραγωγούς 5 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο της Ένωσης το οποίο περιήλθε χθες εν γνώσει του πρακτορείου Reuters.

Ο Ντε Χουχτ δήλωσε πως σχεδιάζει να ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ για να συζητήσει το περαιτέρω άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς για τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

«Ελπίζω ότι κατανοούν πως θα πρέπει να ανοίξουν τις αγορές τους για τα προϊόντα μας» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014, 15:33