Χωρίς να χρειαστεί να στηριχθεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης κατάφερε να περάσει η Άνγκελα Μέρκελ από τη γερμανική Κάτω Βουλή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Η ψηφοφορία θεωρούνταν σημαντικό τεστ για το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά αποτελέσματα, 315 βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) ψήφισαν υπέρ της ενίσχυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καγκελάριος χρειαζόταν τουλάχιστον 311 ψήφους από τον συνασπισμό της (σε σύνολο 600 εδρών που έχει το Κοινοβούλιο), για να εξασφαλίσει την έγκριση του νομοσχεδίου χωρίς τη βοήθεια της αντιπολίτευσης.

Η έγκριση της ενίσχυσης του ταμείου θεωρούνταν εξασφαλισμένη, λόγω της στήριξης από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινους (Grüne), ωστόσο το ζήτημα ήταν εάν θα αρκούσαν οι ψήφοι των συγκυβερνώντων κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP).

Σύμφωνα με τα συνολικά αποτελέσματα, η ενίσχυση του EFSF πέρασε από το Κοινοβούλιο με 523 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 3 αποχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία θα κληθεί να συνεισφέρει 211 δις ευρώ από τα 440 δις ευρώ του ταμείου υπό μορφή εγγυήσεων, αλλά οι επικριτές του σχεδίου επισημαίνουν ότι είναι ήδη σαφές πως αυτά τα κεφάλαια δεν είναι αρκετά και οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να συνεισφέρουν εκ νέου.

Την έγκριση του νομοσχεδίου χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης: «Πράσινο φως» για τη διεύρυνση του EFSF
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011, 13:21

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης