Οι Έλληνες φορολογούμενοι είναι από τους πλέον επιβαρυμένους παγκοσμίως, με τη  μέση ελληνική οικογένεια και τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, να φορτώνονται με συνεχώς περισσότερα οικονομικά βάρη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το φορολογικό βάρος στη χώρα μας για ένα μισθοσυντήρητο έγγαμο ζευγάρι, αυξήθηκε το 2008 στο 42,7% του εργατικού κόστους, από 39,5% που ήταν το 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τα στοιχεία αυτά η χώρα μας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε ότι αφορά την φορολογική επιβάρυνση μιας τετραμελούς οικογένειας, ως ποσοστό επί του συνολικού εργατικού κόστους,

Και ενώ ο φόρος που καλείται να πληρώσει ετησίως ένα έγγαμο ζευγάρι με δυο παιδιά, στην Ελλάδα καλύπτει το 42,7% ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται μόλις στο 27,3%.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ουγγαρία με 43,9%, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκεται η Γαλλία (42,1%), το Βέλγιο (40,8%) και η Σουηδία (38,9%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις χαμηλότερες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Ιρλανδία με 5,5% του εργατικού κόστους και η Νέα Ζηλανδία με 3,5%.

Σε σχετικά καλύτερη θέση, βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, όσον αφορά στη φορολόγηση ανύπαντρων φορολογούμενων χωρίς παιδιά.

Η επιβάρυνση σε αυτή την κατηγορία φτάνει το 42,4%, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 11η θέση του σχετικού πίνακα, πάλι όμως υψηλότερα από το 37,4% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Στη σχετική λίστα την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Βέλγιο με 56% ενώ ακολουθούν, η Ουγγαρία (54,1%), η Γερμανία (52%) και η Γαλλία (49,3%).

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης