«Η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση, αλλά η ανάκαμψη ίσως περιμένει στη γωνία» σημειώνει δημοσίευμα του τελευταίου τεύχους του περιοδικού «Economist», το οποίο επισημαίνει τη θετική πορεία που έχει ακολουθήσει η χώρα στη διάρκεια του τελευταίου έτους.

O βρετανικός «Economist» σημειώνει ότι η χώρα εμφανίζει επιδόσεις καλύτερες του αναμενόμενου, αλλά έχει ακόμη πολλά να κάνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οποία διαφορά με έναν χρόνο πριν» αναφέρει το δημοσίευμα. «Τον περασμένο Μάιο η Ελλάδα φαινόταν έτοιμη να βγει από το ευρώ. Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, πολιτικές διαμάχες και βίαιες διαδηλώσεις είχαν φθείρει την υπομονή των πιστωτών. Μια εκλογική αναμέτρηση είχε αποτύχει στο να αναδείξει σαφή νικητή και οι Αθηναίοι έκρυβαν τα ευρώ τους σε τραπεζικές θυρίδες και κάτω από τα στρώματα εν μέσω φόβων για αστάθεια και χαοτική επιστροφή στη δραχμή».

«Σήμερα» σημειώνεται «η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά η ανάκαμψη ίσως περιμένει στη γωνία. Η απειλή του “Grexit” από το ευρώ έχει υποχωρήσει. Τα hedge funds αρπάζουν κρατικά ομόλογα και τραπεζικές μετοχές, ένα εκ των οποίων εμφανίζει σημαντικές τοποθετήσεις σε ελληνική εταιρεία ενέργειας, κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ ρέουν προς τη χώρα, και επιτυγχάνονται μεταρρυθμίσεις-ορόσημα».

Όπως τονίζεται, «η Ελλάδα αναμένει να καταγράψει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (δηλαδή προ τόκων) της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ (φέτος) και η οικονομία θα σημειώσει μικρή ανάκαμψη το 2014 και κατά τι περισσότερο από 2% το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να δούμε ένα ρεκόρ 17 εκατ. τουριστών και συνωστισμό στις ελληνικές παραλίες. Οι κρατήσεις από τη Γερμανία και τη Ρωσία είναι στα ύψη, λένε οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Η αναμενόμενη αύξηση ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ στα έσοδα από τον τουρισμό θα δώσουν ώθηση στον προϋπολογισμό, μολονότι πολλοί ξενοδόχοι ακόμη αγωνίζονται για την εξυπηρέτηση των τραπεζικών χρεών τους».

Ο «Economist» αναφέρει ακόμη ότι «Έλληνες κατασκευαστές αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου εργασίες το φθινόπωρο επί αυτοκινητοδρόμων, αξίας 6 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και βρίσκονταν σε στασιμότητα από την αρχή της κρίσης. Το γεγονός τούτο θα μπορούσε να σημάνει τη δημιουργία έως και 30.000 θέσεων εργασίας».

Όπως τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα, «οι ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη ύστερα από αρκετές λανθασμένες εκκινήσεις. Ο ΟΠΑΠ, το μονοπώλιο τυχερών παιχνιδιών του κράτους, πωλήθηκε για 712 εκατ. ευρώ σε κοινοπραξία Ελλήνων και Ανατολικοευρωπαίων επενδυτών. Η Gazprom αναμένεται να υποβάλει προσφορά για τη ΔΕΠΑ, το μονοπώλιο φυσικού αερίου. Η Sintez, ιδιωτική ρωσική εταιρεία ενέργειας, και η Socar, η παραγωγός φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, συναγωνίζονται για τον διανομέα φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ».

Επιπλέον, αναφέρεται πως «ο Αντώνης Σαμαράς, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός, εμφανίστηκε σίγουρος στη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο ότι οι κινεζικές επενδύσεις έρχονται. Η Cosco, η υπό κρατικό έλεγχο κινεζική εταιρεία που μισθώνει τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα του Πειραιά, θέλει να αγοράσει τον ΟΛΠ, ιδιοκτήτη του λιμένα του Πειραιά, παρότι ορισμένοι σύμβουλοι παραπονούνται για την έλλειψη ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και ένας εξ αυτών επισημαίνει ότι, ως αποτέλεσμα της μερικής χρεοκοπίας της πέρυσι, “η Ελλάδα έχει γίνει μια οριακή αγορά, που είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για τις δυτικές εταιρείες”».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «ο κ. Σαμαράς έχει καταφέρει να διατηρήσει την κυβέρνηση συνασπισμού υπό έλεγχο. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) και η Δημοκρατική Αριστερά έχουν αποδεχθεί ακόμη και βαθιές περικοπές στις δαπάνες για την υγεία και τη διαβίωση, καθώς και απώλειες θέσεων εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους, εναποθέτοντας το φταίξιμο στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ. “Η Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ (τρόικα) διαθέτουν όλα τα χαρτιά – δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε μαζί τους” δήλωσε ο Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού συμφώνησε να περικόψει 25.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του έτους.

»Ωστόσο η κρίση έχει αφήσει φοβερή κληρονομιά. Συνολικά 5,5 χρόνια ύφεσης έχουν εξαφανίσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ και περισσότερο από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Δεκάδες χιλιάδες έμποροι λιανικής πώλησης και μικροί παραγωγοί έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους. Η ανεργία είναι πάνω από το 27%, επίπεδο ρεκόρ, και για τους νέους είναι πάνω από 60%. Με τις θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται, η μετανάστευση από ειδικευμένους νέους Έλληνες αυξάνεται. Πάνω από 34.000 Έλληνες πήγαν στη Γερμανία το περασμένο έτος, καταγράφοντας αύξηση 43% σε σχέση με το 2011. Η φτώχεια είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια».

Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, «ο Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει διανύσει τα δύο τρίτα του ύψους 13,5 δισ. ευρώ προγράμματος προσαρμογής, αλλά και το υπόλοιπο ένα τρίτο θα είναι σκληρό. 

»Είναι σαν να τρέχεις σε μαραθώνιο: έχεις ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης, αλλά αρχίζεις να κουράζεσαι».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης