Τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά τρόπους προκειμένου να βρει πρόσθετα κονδύλια, 500 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν στα… αζήτητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τα «κλεμμένα», τα χρήματα δηλαδή που έχουν συμφωνήσει να επιστρέψουν όσοι έχουν ζημιώσει το Δημόσιο, τα οποία όμως παραμένουν παγωμένα στις τράπεζες, καθώς καθυστερεί η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς αναζητούνται τα πρόσθετα μέτρα που θα επιβληθούν προκειμένου να εξοικονομηθούν τα τεράστια ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των ενστόλων και όχι μόνο.

Την ίδια στιγμή, όμως, περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν ανεκμετάλλευτα, με το Υπουργείο Οικονομικών να κατηγορεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και αντίστροφα, για την καθυστέρηση της ψήφισης του νομοσχεδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πίεση πάντως για την αύξηση των εσόδων θα ξεμπλοκάρει, όπως γράφει το «Βήμα», την υπόθεση και τις επόμενες ημέρες το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή. Πρόκειται για υπόθεση που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ποινική συνδιαλλαγή για εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα με αυτό, όσοι ζημίωσαν το Δημόσιο και είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν τα χρήματα θα έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση. Παράλληλα, αν όσοι κατηγορούνται για αδικήματα με οικονομικό υπόστρωμα, όπως φορολογικές παραβάσεις, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες, αν δεχθούν να παραχωρήσουν στο Δημόσιο τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν ήδη δεσμευθεί, θα απολαύουν ευνοϊκών συνεπειών κατά την επιμέτρηση της ποινής τους, εφόσον καταδικαστούν.

Το νομοσχέδιο αρχικά απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε νομικά ανεπαρκές, παρουσιάστηκε νέο που θεωρήθηκε αρτιότερο, αλλά, ενώ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και έλαβε την έγκριση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το «Βήμα», εντοπίζουν τους λόγους της καθυστέρησης σε τρεις παράγοντες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης φοβάται το πιθανό πολιτικό κόστος, καθώς η αντιπολίτευση θα καταγγείλει ότι δίνεται συγχωροχάρτι σε καταχραστές. Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει ακόμη αποφασίσει σε ποιον ειδικό λογαριασμό θα μπουν τα χρήματα και για ποιον σκοπό θα διατεθούν. Οι τράπεζες, τέλος, πιέζουν το Υπουργείο Οικονομικών να καθυστερήσει τη ρύθμιση ώστε να μην αναγκαστούν να εκταμιεύσουν ξαφνικά μεγάλα χρηματικά ποσά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης