Το ράλι του ελληνικού χρηματιστηρίου έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και δανειστές παρατηρεί στενά η «Wall Street Journal», η οποία σε δημοσίευμά της τονίζει πως η Ελλάδα προτίθεται να προβεί στην πρώτη έκδοση ομολόγου, έπειτα από «πάγωμα» τριών ετών, τον προσεχή Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο.

Το θέμα που πρέπει να διευθετηθεί είναι η συμφωνία επί του χρέους μεταξύ της Ελλάδας, των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ με το ΒερολίνοH Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο, εφόσον κρίνει ότι υπάρχουν τα κατάλληλα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει η «Wall Street Journal», που επικαλείται πηγή της με γνώση του θέματος. Εάν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει στις αγορές τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο, δηλώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δημοσίευμά της, που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα βλέπει έκδοση ομολόγων εν μέσω αισιοδοξίας για συμφωνία σχετικά με το χρέος», η αμερικανική οικονομική εφημερίδα ανατρέχει στην περίοδο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-τρόικας, στην τελική συμφωνία αλλά και στο ζήτημα του χρέους ύψους 315 δισ. ευρώ.

Η «WSJ» αισιοδοξεί πως μια συμφωνία για το χρέος σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα σήμαινε μια στροφή σε θετικό έδαφος για την Ελλάδα και την οικονομία της.

Η συμφωνία για το χρέος

Το θέμα που πρέπει να διευθετηθεί είναι η συμφωνία επί του χρέους μεταξύ της Ελλάδας, των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ με το Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, διαρροές από την Ουάσινγκτον αναφέρουν πως Μέρκελ και Λαγκάρντ τον περασμένο Φλεβάρη είχαν συμφωνήσει σε κατ’ ιδίαν συνάντηση να βρουν μια λύση για το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το στίγμα για τη βούληση που υπάρχει έδωσε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ανέφερε την Πέμπτη πως θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal

Μία συμφωνία προϋποθέτει ότι οι δύο πλευρές θα βρουν έναν συμβιβασμό μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ να εξειδικευθούν τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους και των γερμανικών αξιώσεων να αφεθούν οι λεπτομέρειες για το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, δηλώνουν αξιωματούχοι της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Η Γερμανία θέλει η εφετινή συμφωνία να είναι αρκετά γενικόλογη για να μην υπάρξει πολιτική αντίδραση στη χώρα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν σημειώσει ότι η συμφωνία πρέπει να είναι αρκετά συγκεκριμένη για να εγκρίνει το Εκτελεστικό Συμβούλιό του τη χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. «Πρόκειται για μία πολιτική άσκηση» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Όλοι έχουν συμφωνήσει ότι θα υπάρξει συμφωνία».

Διαβάστε επίσης:

Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης