Μεγάλο πλήγμα υπέστη το προφίλ του Βατικανού, έπειτα από την απόφαση της JP Morgan Chase να κλείσει τραπεζικό λογαριασμό του σε ιταλικό υποκατάστημα, ύστερα από ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Αγίας Έδρας, αναφέρουν οι ιταλικές εφημερίδες, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η κίνηση αυτή αποτελεί πλήγμα για την προσπάθεια του Βατικανού να κατορθώσει να συμπεριληφθούν οι τράπεζές του στη «λευκή λίστα» της Ευρώπης, με τα κράτη που συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανονισμούς κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τράπεζα, προηγουμένως γνωστή ως Institute for Works of Religion (IOR), προχώρησε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις το περασμένο έτος, σε μια προσπάθεια να λάβει την έγκριση της Ε.Ε., και άφησε πίσω της σκάνδαλα που περιελάμβαναν και κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και απάτες.

Η ιταλική II Sole 24 Ore ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι η JP Morgan Chase στο Μιλάνο είχε ενημερώσει την IOR για το κλείσιμο του λογαριασμού της με επιστολή στις 15 Φεβρουαρίου.

Στην επιστολή αναφερόταν ότι ο λογαριασμός της IOR σταδιακά θα βρισκόταν εκτός λειτουργίας, αρχής γενομένης από τις 16 Μαρτίου, και θα έκλεινε στις 30 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η II Sole ανέφερε ακόμη ότι η JP Morgan ενημέρωσε το IOR ότι ο λογαριασμός κλείνει, καθώς το κατάστημα του Μιλάνου θεώρησε ότι δεν είχαν δοθεί επαρκείς πληροφορίες για τις μεταφορές κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2010 οι ιταλικές Αρχές «πάγωσαν» 23 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια δύο ιταλικών τραπεζών έπειτα από την έναρξη ερευνών για πιθανό ξέπλυμα χρήματος.

Η τράπεζα είχε απαντήσει ότι δεν έκανε τίποτα κακό και ότι απλώς μετέφερε κεφάλαια μεταξύ δικών της λογαριασμών. Τα κεφάλαια απελευθερώθηκαν τον Ιούνιο του 2011, αλλά οι ιταλικές Αρχές συνεχίζουν την έρευνα.

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης