«Βουτιά» σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, καθώς η μεγάλη άνοδος στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων έπληξε τις τσέπες των καταναλωτών, όπως προκύπτει από τον δείκτη PMI του Bloomberg.

Οι ευρωπαίοι καταναλωτές, αντιδρώντας σχεδόν άμεσα, σταμάτησαν να καταναλώνουν, περιορίζοντας τις απώλειες στο εισόδημά τους. Η τάση αυτή καταγράφεται και στους σχετικούς δείκτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, εκείνος που μετράει τη δραστηριότητα στον τομέα των πωλήσεων υποχώρησε στις 44 μονάδες από τις 53,1 μονάδες του Μαΐου και διαμορφώθηκε στα δεύτερα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε, τον Ιανουάριο του 2004.

Πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία – τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – ενώ ειδικά για την Ιταλία, οι δαπάνες στον τομέα της λιανικής σημείωσαν τη μεγαλύτερη κάμψη από τότε που ξεκίνησε η έρευνα του Bloomberg.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία υποχώρησε τον Ιούνιο σε ιστορικά χαμηλά, ενώ κάμψη κατέγραψε τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία, όπως έδειξαν τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και στην Ελλάδα, όμως, οι λιανικές πωλήσεις μειώνονται, αλλά όχι με το ρυθμό που καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης