Την Πέμπτη οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι αν και η διάσπαση του EUR/USD κάτω από το 1,3025 ενθαρρύνει τις πτωτικές προοπτικές του ευρώ, η ισοτιμία χρειάζεται να κλείσει κάτω από αυτά τα επίπεδα για να επιβεβαιωθεί η καθοδική εκτίμηση. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η ραγδαία ανάκαμψη που ακολούθησε και η στροφή των επενδυτών στα assets που σχετίζονται με το ρίσκο προκάλεσε έκπληξη.

Αν και σε ένα ευρύτερο σχήμα των αγορών η κίνηση αυτή δεν δικαιολογείται στο βαθμό που συνέβη, εγείρει ερωτηματικά γύρω από αυτό που αναμενόταν, δηλαδή μια αποστροφή ρίσκου. Με άλλα λόγια, οι μετοχές παγκοσμίως βρίσκονται σε υπεραγορασμένο περιβάλλον και τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας αναμένεται σύντομα να σχηματίσουν σημαντικές κορυφές. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, μετά την ανοδική στροφή της Πέμπτης, οι αναλυτές σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, δεν μπορούν να απορρίψουν μια ακόμα ανοδική συνεδρίαση σε αυτές τις αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα θετικό σημείο είναι ότι η πρόσφατη κίνηση αυτών των ισοτιμιών προσφέρει καλά καθορισμένα επίπεδα, τα οποία αν διασπαστούν, θα επιβεβαιώσουν μια σημαντική αντιστροφή ή ένα μαζικό profit taking. Κρίσιμα επίπεδα είναι το 1,2970 για το EUR/USD, το 1,0625 για το AUD/USD, το 0,8240 για το NZD/USD και το 1,0055 για το USD/CAD. Χρησιμοποιούν αυτές τις αγορές ως «δείκτη» καθώς εκτιμούν ότι αντανακλούν καλύτερα το επενδυτικό συναίσθημα στο παρόν επενδυτικό περιβάλλον.

Αν κάποιο από τα παραπάνω επίπεδα διασπαστεί, τότε θα ταχθούν υπέρ της αγοράς του δολαρίου. Μια πτωτική διάσπαση αυτών των επιπέδων σημαίνει ότι παρά τις δυναμικές και επιθετικές προσπάθειες για άνοδο των αγορών, οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Εντωμεταξύ, μέχρι να διασπαστούν αυτά τα επίπεδα, οι αγορές που σχετίζονται με το ρίσκο θα παραμείνουν υπό έλεγχο και είναι πιθανό να επεκτείνουν τα κέρδη τους. Από άποψη στρατηγικής, μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο, παραμένουν εκτός.

Αναφορικά με το χθεσινό θεμελιώδη παράγοντα τόνωσης του ρίσκου, οι αγορές υποδέχτηκαν θερμά την είδηση που θέλει την ΕΚΤ να ανταλλάσει τα ελληνικά ομόλογα με νέα ομόλογα. Ωστόσο, η ελληνική συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης δεν έχει κλείσει, ενώ υπάρχουν αρκετά εμπόδια για να ξεπεραστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης δεν είναι πολύ καλύτερη και επομένως δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να τοποθετηθούν ενάντια στο ρίσκο ούτε να αγοράσουν σε συνθήκες τόνωσης του ρίσκου. Παραμένουν εκτός προς το παρόν, ενώ τα επίπεδα που διαμορφώθηκαν χθες θα τους βοηθήσουν να χτίσουν τη στρατηγική τους στη συνέχεια.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης