Εντυπωσιακή αύξηση σημειώνουν οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας. Από 254.136 δολάρια το 2009 έφτασαν τα 39.658.900 δολάρια το 2013, ενώ οι τουρκικές εξαγωγές προς Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο υποχώρησαν από 2.918.583 δολάρια το 2009 σε 1.340.980 δολάρια το 2013.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας μας, αφορούν κατά κύριο λόγο ακατέργαστο χρυσό και ασήμι, τα οποία εισάγονται στην Τουρκία για να τα επεξεργαστούν και να παραχθεί το τελικό προϊόν. Οι εξαγωγές ελληνικών κοσμημάτων από πολύτιμα μέταλλα σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν την τελευταία τριετία, αν και παραμένουν ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα, οι αντίστοιχες τουρκικές εξαγωγές σημείωσαν την ίδια περίοδο πτώση κατά 38,7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών χρυσών κοσμημάτων παγκοσμίως. Το κυριότερο κέντρο παραγωγής και εμπορίας κοσμημάτων στη χώρα είναι η Κωνσταντινούπολη και ακολουθούν η Άγκυρα, η Σμύρνη και μικρότερες πόλεις στα νότια και ανατολικά της χώρας. Η δυναμικότητα επεξεργασίας της τουρκικής βιομηχανίας παραγωγής κοσμημάτων είναι 400 τόνοι χρυσού και 200 τόνοι αργύρου ετησίως. Η βιομηχανία κοσμημάτων είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας, καθώς απασχολεί 250.000 άτομα.

Σημαντικό στοιχείο της ζήτησης κοσμημάτων στην εγχώρια αγορά προέρχεται από τον τουρισμό. Οι εξαγωγές και οι αγορές προϊόντων στην εγχώρια αγορά από τουρίστες καλύπτουν το 70% της συνολικής παραγωγής της βιομηχανίας. Ο τουρισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας αργυρών κοσμημάτων τη δεκαετία του 1990 και η ζήτηση αφορούσε κυρίως σχέδια εμπνευσμένα από την αρχαιότητα. Η ζήτηση για προϊόντα πλατίνας, επίσης από τουρίστες, οδήγησε στην ανάπτυξη του κλάδου, αν και οι εταιρείες στην Τουρκία που ασχολούνται με την πλατίνα είναι συγκριτικά περιορισμένες σε αριθμό.

Πηγή:Κέρδος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης