«Εύθραυστο» αποδεικνύεται το ανοδικό κλίμα των αγορών, το οποίο τροφοδοτήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G20 και αφορά στην κατάρτιση «Μεγάλου Σχεδίου» διάσωσης της Ευρώπης.

Αν και οι ελπίδες ότι το σχέδιο αυτό, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση των κεφαλαίων του EFSF, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ύψος του haircut στους κατόχους ελληνικών ομολόγων, θα παρουσιαστεί ενόψει και της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Schaeuble, απέρριψε μέσω του εκπροσώπου του μια τελική λύση κατά τη Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου, παρά το τελεσίγραφο που έστειλαν οι G20.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, τα νομίσματα ρίσκου άρχισαν να χάνουν την ανοδική δυναμική τους, προς όφελος του δολαρίου και του γιεν. Η ισοτιμία ευρώ-δολάριο επιστρέφει κάτω από το επίπεδο του 1,3800. Επίσης, το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 107,00 γιεν, ενώ αλυσιδωτή ήταν και η υποχώρηση των commodity currencies με την ισοτιμία AUDUSD να σημειώνει πτώση κάτω από το 1,0300.

Αναμένεται μεταβλητότητα μέχρι την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφή

Επομένως, το θέμα που ανακύπτει την τρέχουσα εβδομάδα είναι αν τελικά η ανοδική αντίδραση στις επενδύσεις ρίσκου θα συνεχιστεί υπό την προσμονή αποφάσεων κατά την επικείμενη ευρωπαϊκή σύνοδο. Αναλυτές του DailyFx εκλαμβάνουν το πρόσφατο ράλι που οδήγησε το δολάριο Αυστραλίας στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2009 και αυτή του S&P 500 από τον Ιούλιο του 2009, ως διόρθωση, ενώ αναμένεται επιστροφή της μεταβλητότητας.

Το οικονομικό ημερολόγιο της εβδομάδας είναι εξαιρετικά φτωχό για να δώσει σαφή κατεύθυνση στις αγορές και επομένως η διάθεση για ρίσκο είναι αυτή που θα δώσει τον τόνο στην αγορά συναλλάγματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς το πού θα πέσει η «μπίλια» για το ελληνικό «κούρεμα», έντονες αναμένονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της Deutsche Bank και πρόεδρο του IIF, Joseph Ackermann, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει αντιπαραγωγική μια αύξηση κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ένα «κούρεμα» πάνω από το 21% που έθετε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυξάνονται οι πιέσεις στην Ε.Ε., για να πειστεί ο Γερμανός τραπεζίτης για ένα μεγαλύτερο «κούρεμα», δεδομένου ότι η άρνησή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίστοιχες αντιδράσεις και από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης