Εξοφλήστε με δόσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016, 10:15
Εξοφλήστε με δόσεις
Αντιμέτωποι με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα βρεθούν προσεχώς οι φορολογούμενοι, οι οποίοι ήδη καλούνται να πιάσουν… μολύβι και χαρτί, και να αρχίσουν τους υπολογισμούς. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί σε 16 ημέρες και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τους πολίτες, καθώς έρχεται μπαράζ φορολογικών υποχρεώσεων.

Αντιμέτωποι με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα βρεθούν προσεχώς οι φορολογούμενοι, οι οποίοι ήδη καλούνται να πιάσουν… μολύβι και χαρτίΈως το τέλος Αυγούστου, στην καλύτερη περίπτωση, θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ τον Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Ακολούθως, έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πληρώνουν κάθε μήνα ΕΝΦΙΑ και μία δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ θα πρέπει επίσης να καταβάλουν και τα τέλη κυκλοφορίας.

Προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, παρέχονται τρόποι τμηματικής εξόφλησης.

Οι τρόποι αυτοί είναι οι εξής:

- Πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι, χωρίς να υπάρχουν εμπόδια από την εφορία. Αν κάποια δόση καταστεί ληξιπρόθεσμη, σύμφωνα με την capital.gr, τότε η σχετική αίτηση για τη ρύθμιση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω Τaxisnet. Για την αίτηση είναι υποχρεωτική η εξουσιοδότηση τράπεζας, η οποία θα εκτελεί κάθε μήνα εντολή πληρωμής της δόσης. Το επιτόκιο της ρύθμισης ορίζεται στο 8,76% ετησίως και στην περίπτωση μη πληρωμής δόσης χρεώνεται αυτόματα προσαύξηση 15% στο ποσό της δόσης.

- Μέσω διευκολύνσεων που προσφέρουν οι τράπεζες για την καταβολή φόρων. Οι εν λόγω διευκολύνσεις παρέχονται μέσω πιστωτικών καρτών με πιστωτικό υπόλοιπο. Με αυτήν τη ρύθμιση καθίσταται δυνατή η εξόφληση κάθε δόσης σε έως και δώδεκα μηνιαίες άτοκες δόσεις. Σε περίπτωση, πάντως, που δεν εξοφληθεί η δόση της κάρτας εγκαίρως, τότε χρεώνεται το επιτόκιο της πιστωτικής, που συνήθως κυμαίνεται σε ποσοστό από 15% έως 19%.

- Τέλος, μία τρίτη επιλογή είναι να αφήσουν οι φορολογούμενοι κάποια οφειλή να καταστεί ληξιπρόθεσμη και να την εξυπηρετούν οι ίδιοι με την κατάθεση κάποιου ποσού που τους περισσεύει. Αυτή η επιλογή πάντως συνεπάγεται μηνιαία προσαύξηση 0,73%, ενώ ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Οι φορολογούμενοι πάντως μπορούν να προστατευθούν μέχρις ενός σημείου, δηλώνοντας στο Taxisnet ακατάσχετο λογαριασμό, ο οποίος παραμένει ανέπαφος για ποσόν έως 1.250 ευρώ. Από μισθούς ή συντάξεις δεν μπορεί να κατασχεθεί ποσό έως 1.000 ευρώ, για τμήμα μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 μπορεί να κατασχεθεί το 50% και για τμήμα ποσού άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%.

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016, 10:21