Εκστρατεία για την ανεύρεση επενδυτών πρόθυμων να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα που θα εκδοθούν το επόμενο εξάμηνο, έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση στις ΗΠΑ.

Της εκστρατείας ηγείται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο επικεφαλής του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους Στ. Παπαδόπουλος, που παρουσίασε στη Νέα Υόρκη σε τραπεζίτες, επενδυτές και εκπροσώπους hedge funds τη νέα βελτιωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Κεντρικό σημείο αναφοράς του κ. Παπαδόπουλου ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής υλοποιείται με επιτυχία είναι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα στα Ταμεία. Αυτό δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και στο 1,1, δις ευρώ έναντι της αρχικής εκτίμησης των 813 εκατ. ευρώ. Για το 2014, η κυβέρνηση προβλέπει πλεόνασμα ύψους 3 δις ευρώ, ως αποτέλεσμα της σφοδρής φορολογικής θύελλας που θα σαρώσει τα ελληνικά νοικοκυριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης είναι ακόμη μία ένδειξη των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας στην οποία στάθηκε ιδιαίτερα ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ. Υπολογίζεται ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με ύφεση 3,8% έναντι της αρχικής εκτίμησης για συρρίκνωση 4%, ενώ το 2014 το ΑΕΠ της χώρας θα ανακάμψει οριακά κατά 0,5%-0,6%.

Ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό σημείο σε όλες τις παρουσιάσεις της ελληνικής οικονομίας στις ΗΠΑ, ήταν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά ότι αυτές θα συνεχιστούν και κατά το 2014, ενώ η Αθήνα θα τηρήσει τη συμφωνία με την τρόικα.

Ωστόσο το πρόβλημα της κυβέρνησης παραμένει το υψηλό δημόσιο χρέος που έχει εξακοντιστεί στα 321,3 δισ. ευρώ. Μέρος των ερωτήσεων που δέχθηκε ο Στέλιος Παπαδόπουλος αφορούσε αυτό το ζήτημα αλλά και τις ενέργειες που γίνονται για τη διευθέτησή του. Πιεστικές ήταν οι ερωτήσεις από τους ξένους θεσμικούς και για το θέμα κάλυψης του χρηματοδοτικού «κενού» που υπολογίζεται σε 11 δις ευρώ για τη διετία 2015-2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης