Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναφορά του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% επανέλαβε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πίτερ Πρετ.

«Δεν υπάρχει Plan B για την επίτευξη του στόχου» διαβεβαίωσε ο Πρετ σε συνέντευξή του στον βελγικό Τύπο και σημείωσε ότι «ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο επιθυμητό σημείο, εφόσον τυπωθεί αρκετό χρήμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να υλοποιήσει τον στόχο της.

«Εάν τυπώσει αρκετά χρήματα, είναι σίγουρο ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί» τόνισε, αν και αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν, λόγω της κατάρρευσης των τιμών στην αγορά του πετρελαίου και των μετάλλων.

Όσον αφορά στις ενστάσεις του Βερολίνου για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ο Πρετ εκτίμησε ότι ο κίνδυνος της «φούσκας» συνιστά μια δικαιολογημένη ανησυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν, όμως, η ΕΚΤ δεν ακολουθούσε την τρέχουσα πολιτική, οι ανησυχίες θα ήταν ακόμη πιο σοβαρές, καθώς η οικονομία θα εξακολουθούσε να βρίσκεται στην πρότερη, δυσμενή κατάσταση» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης