Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δικαιώθηκε στην απόφασή της να αρνηθεί την πρόσβαση στα αρχεία για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας την οποία είχε ζητήσει δημοσιογράφος του πρακτορείου Bloomberg το 2010.

Σύμφωνα με το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αποκάλυψη των αρχείων θα είχε υπονομεύσει το δημόσιο συμφέρον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αποκάλυψη των συγκεκριμένων αρχείων θα είχε υπονομεύσει την προστασία του δημοσίου συμφέροντος αναφορικά με την οικονομική πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας», αποφάσισε το δικαστήριο.

Η απόφαση, σε μια υπόθεση που ξεκίνησε το πρακτορείο Bloomberg News, επιδέχεται έφεσης πλέον μόνο σε επίπεδο του ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου (European Court of Justice), μέσα σε δύο μήνες.
Το Bloomberg News είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Αύγουστο του 2010 να του αποκαλύψει δύο έγγραφα. Το πρώτο αφορούσε την «επίδραση από τα swap εκτός αγοράς, στο κυβερνητικό έλλειμμα και χρέος. Η ελληνική περίπτωση», ενώ το δεύτερο αφορούσε την Titlos Plc., που επέτρεπε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας να δανείζεται από την ΕΚΤ δημιουργώντας collateral.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, η Titlos, που δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2009, επέτρεπε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας να δανειστεί από την ΕΚΤ με τη δημιουργία collateral από την τιτλοποίηση swap επί των ελληνικών ομολόγων. Το ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα δάνεισε στην κυβέρνηση 5,4 δις ευρώ στο πλαίσιο του deal, σύμφωνα με την αναφορά της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΚΤ αρνήθηκε την πρόσβαση στα αρχεία και το πρακτορείο έφερε την υπόθεση στο δικαστήριο. Οι δικαστές συμφώνησαν με την ΕΚΤ ότι δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει το πρώτο έγγραφο καθώς οι πληροφορίες που περιείχε ήταν αναχρονιστικές και θα έθετε ένα σημαντικό ρίσκο παραπληροφόρησης του κοινού γενικότερα και των χρηματοπιστωτικών αγορών ειδικότερα.

Επίσης, το δικαστήριο επισήμανε ότι «σε ένα πολύ ευάλωτο περιβάλλον της αγοράς, αυτή η αποκάλυψη θα επηρέαζε την σωστή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Επομένως, η αποκάλυψη των πληροφοριών που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο θα υπονόμευε τη δημόσια εμπιστοσύνη αναφορικά με την αποτελεσματική διεξαγωγή της οικονομικής πολιτικής στην ΕΕ και την Ελλάδα».

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το περιεχόμενο του δευτέρου εγγράφου ήταν στενά συνδεδεμένο με το πρώτο και ότι η ΕΚΤ δεν έκανε λάθος στην εκτίμησή της ότι οι αποκαλύψεις του θα υπονόμευαν την οικονομική πολιτική.

Επιμέλεια: Aννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης