Η Ιταλία πρέπει να κρατήσει υπό έλεγχο τους δημόσιους λογαριασμούς της και να παραμείνει στον δρόμο που ακολουθεί για να μειώσει το χρέος της την ώρα που η οικονομία βγαίνει από την ύφεση, τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Peter Praet σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa».

Παράλληλα, ο P. Praet δήλωσε πως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία δεν έχει καταγράψει ανάπτυξη μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, αναδύεται από την ύφεση, όμως η ανάκαμψη αυτή είναι εύθραυστη και εξαρτάται από το αν η χώρα θα προβεί σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για να παραμείνουμε σε έναν βιώσιμο δρόμο, είναι ουσιώδες η κυβέρνηση να επιμείνει στις δεσμεύσεις της. Δεν μπορεί να υπάρξει η πολυτέλεια οποιασδήποτε παρέκκλισης στους δημόσιους λογαριασμούς» τόνισε.

Ο Praet πρόσθεσε πως θεμελιώδη ζητήματα όπως η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η γραφειοκρατία πρέπει να αντιμετωπισθούν, ιδιαίτερα σε μια οικονομία όπως η ιταλική που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων.

«Το κόστος της εργασίας είναι υπερβολικά υψηλό. Αυτό δεν σημαίνει πως οι μισθοί είναι υπερβολικά υψηλοί – στην πραγματικότητα είναι χαμηλοί κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες. Το πρόβλημα είναι ότι η παραγωγικότητα αυξήθηκε πολύ λίγο» επεσήμανε το μέλος της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Praet δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, αν οι τραπεζικές πιστώσεις εξαντληθούν και απειληθεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, ωστόσο διευκρίνισε πως η προοπτική για επενδύσεις στην περιοχή βελτιώνεται.

«Πιστεύουμε πως οι δαπάνες σε επενδύσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται το 2014» ανέφερε.

Ερωτηθείς τι θα απαντούσε σ’ αυτούς που προτείνουν την έξοδο από το ευρώ ως μια επιλογή για την Ιταλία, ο Praet δήλωσε πως οι συζητήσεις για να εγκαταλειφθεί το ενιαίο νόμισμα «δεν αντανακλούν την πραγματικότητα».

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης