ΕΚΤ: Σε υψηλό 4ετίας οι χορηγήσεις δανείων στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015, 13:07
ΕΚΤ: Σε υψηλό 4ετίας οι χορηγήσεις δανείων στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο
Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα δάνεια προς τις (μη χρηματοπιστωτικές) επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 0,6% από 0,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δανεισμός στα νοικοκυριά σημείωσε άνοδο 1,2% έναντι 1,1%.

Οι επιδόσεις αυτές είναι οι καλύτερες από την αρχή του 2012 και για τις δύο κατηγορίες δανείων.

Ο δείκτης Μ3 προσφοράς χρήματος στην Ευρωζώνη, που αποτελεί συχνά έναν πρόδρομο δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκε κατά 5,3% τον Οκτώβριο από 4,9% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο.

Ο χαμηλός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις κατατρέχει την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά η εικόνα βελτιώθηκε ελαφρά τους τελευταίους μήνες, εν μέρει με τη βοήθεια του προγράμματος αγορών ομολόγων, ύψους 60 δις. ευρώ τον μήνα, από την ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα, προσπαθώντας να δώσει επιπλέον ώθηση στις χορηγήσεις δανείων, αν και ο μεγάλος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επιδίωξη αυτή.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015, 13:12