Δισεκατομμύρια ευρώ, που ξεπερνούν ακόμη και το δημόσιο χρέος της χώρας, φυγάδευσαν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια στις τράπεζες της Ελβετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περιβόητες λίστες των φοροφυγάδων της Ελλάδας με τις οποίες ασχολήθηκε εκτενώς ο Τύπος πλέον έσβησαν σαν πυροτέχνημα. Οι επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών όλο αυτό το χρονικό διάστημα έβλεπαν το δέντρο και έχαναν το δάσος, δηλαδή το πραγματικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της διαρροής μεγάλων κεφαλαίων στο εξωτερικό, την ώρα που η ελληνική οικονομία στέναζε από έλλειψη ρευστότητας.

Με ένα ντοκιμαντέρ του γαλλογερμανικού δικτύου «Arte» και δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Der Standard» έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία (Ζυρίχη-Γενεύη), οι οποίες ξεπερνούν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο ρεπορτάζ που αφορά στους απανταχού στον πλανήτη φορολογικούς παραδείσους, όπου χιλιάδες εταιρείες προχωρούν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δεν δίνονται περισσότερα στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες και ούτε παρέχονται πληροφορίες για το πώς υπολογίστηκε αυτό το ιλιγγιώδες ποσό των 200 δισ. ευρώ. Κυρίως δεν γίνεται αναφορά εάν οι καταθέσεις αυτές είναι νόμιμες ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό περιλαμβάνεται παλαιότερη ομιλία-καταπέλτης του Γάλλου «πράσινου» ευρωβουλευτή Pascal Canfin, ο οποίος έβαλε κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σχετικά με τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στις ελβετικές τράπεζες: «Δεν μπορείτε να ζητάτε από τους Ευρωπαίους φορολογουμένους να είναι αλληλέγγυοι στους Έλληνες, ενώ αφήνετε στο απυρόβλητο τους πλούσιους καταθέτες».

Ο ίδιος, βέβαια, δεν ξεκαθαρίζει εάν αυτά τα χρήματα είναι «μαύρα» ή έχουν δηλωθεί όπως ορίζει ο νόμος, ούτε εάν πρόκειται για καταθέτες από τον επιχειρηματικό κόσμο ή για άτομα που κατέχουν δημόσια αξιώματα.

Οι άνθρωποι του χρήματος

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει ότι γνωστός γαλλικός βιομηχανικός όμιλος με ετήσιο κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων ευρώ έχει μεταφέρει την έδρα του για λόγους ευνοϊκής φορολογίας στην Ελβετία, με αποτέλεσμα η Γαλλία να χάνει σε φόρους περισσότερα από 30 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, γίνονται αναφορές στα νησιά Κέιμαν, όπου είναι εγκατεστημένες σε τετραώροφο κτήριο 18.000 τέτοιες εταιρείες, και στο Ντελαουάρε, όπου οι Αμερικανοί έχουν δική τους «φορολογική όαση». Σε ένα κτήριο στο Ντελαουάρε είναι καταχωρημένες περίπου 285.000 εταιρείες, των οποίων ουδείς γνωρίζει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους. Οι απώλειες των ΗΠΑ από τη φοροδιαφυγή υπολογίζονται σε 100 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, για την παραγωγή του γαλλικού ντοκιμαντέρ, το οποίο παρουσιάζει και ειρωνικές πτυχές, έχουν γίνει επισταμένες έρευνες, ενώ πρόκειται να επαναληφθεί η μετάδοσή του στις 14 και στις 24 Σεπτεμβρίου.

Στο ντοκιμαντέρ φιλοξενούνται οι απόψεις Ελλήνων όπως του πρώην διευθυντή του ΣΔΟΕ, Ν. Λέκκα, του διοικητή του ΕΛΠΙΣ, Θ. Γιάνναρου, του συγγραφέα Νικόλαου Βερνίκου:

Διαβάστε επίσης:

Der Standard: 200 δις «ελληνικά» ευρώ στην Ελβετία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013, 06:45

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης