Σημαντικό ενδιαφέρον για συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας προκύπτει από τις εργασίες του Ελληνο-κινεζικού φόρουμ για την επιχειρηματικότητα που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Στην ειδική συνεδρίαση για τα ενεργειακά, ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής κ. Ρ. Μωϋσής μίλησε για επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής, του φυσικού αερίου, των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από Κινεζικής πλευράς, η κα Yu Ying, αντιπρόεδρος του Capital Week έκανε λόγο για διάθεση συνεργασίας με την Ελλάδα, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, καθώς και για υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα το πρόβλημα του υψηλού χρέους της χώρας. Ο πρόεδρος του ομίλου Sky Solar κ. Su Weili εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για την ελληνική αγορά ενέργειας και ζήτησε την υποστήριξη της κυβέρνησης για τη δραστηριοποίηση του ομίλου στην ελληνική αγορά. Ο κ. Wang Yongge, από την κατασκευαστική εταιρία He Bei Yan Yang Construction Company τόνισε ότι η προηγούμενη δεκαετία, οπότε οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν αλματωδώς, ήταν “χρυσή” για την κινεζική κτηματαγορά, με αποτέλεσμα το 2010 να ληφθούν περιοριστικά μέτρα από την κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον τώρα, όπως είπε, στρέφεται στην αύξηση της αστικοποίησης του Κινεζικού πληθυσμού που δημιουργεί ανάγκες για εκατομμύρια νέες κατοικίες στις μεγάλες πόλεις.

Ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γ. Περιστέρης ανέφερε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα δεδομένων των κινδύνων και του κόστους των πυρηνικών εργοστασίων. Ζήτησε επίσης να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι ξένες εταιρίες στην Κίνα να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τις εγχώριες και πρότεινε επιχειρηματικές συνεργασίες και εκτός των συνόρων των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (θυγατρική της ΔΕΗ) κ. Γ. Τσιπουρίδης είπε ότι οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν ευκαιρία για έξοδο από την οικονομική κρίση και παρουσίασε τα δύο μεγάλα έργα της εταιρίας που είναι σε εξέλιξη, τα δύο φωτοβολταϊκά στη Μεγαλόπολη (50 μεγαβάτ) και την Κοζάνη (200 μεγαβάτ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο κ. Κ. Μακρόπουλος, στέλεχος του Δημόκριτου σημείωσε το πλεονέκτημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα λόγω της μεγαλύτερης ηλιοφάνειας και παρουσίασε σύγχρονες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας με παραγωγή υδρογόνου από θαλασσινό νερό και μετατροπή του σε μεθάνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης