Εμπλοκή στη συμφωνία υπ. Οικονομικών-τρόικας παρουσιάστηκε στην Κύπρο, σχετικά με τους όρους της εντολής προς τον ιδιωτικό οίκο ο οποίος θα κληθεί να διεξάγει την έρευνα για την εφαρμογή της κυπριακής νομοθεσίας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το κλιμάκιο της τρόικας επανήλθε μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαπραγμάτευσης το απόγευμα και ζήτησε αλλαγές, που δεν έγιναν αποδεκτές από τη Λευκωσία. Ωστόσο οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για να βρεθεί λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά οι όροι λάμβαναν υπόψη τις ανησυχίες και τα ευαίσθητα θέματα, που έθεσε η κυπριακή πλευρά.

Η κεντρική τράπεζα έχει αναλάβει τη διενέργεια κλειστού διαγωνισμού και την αποστολή των όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας σε έξι μεγάλους διεθνούς οίκους που έχει υποδείξει η τρόικα. Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχει επιλεγεί ο οίκος.

Η αξιολόγηση της κυπριακής νομοθεσίας περί ξεπλύματος χρήματος θα γίνει από ανεξάρτητο ιδιωτικό οίκο με τη συμμετοχή της επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί της δανειακής σύμβασης της Κύπρου πριν από το τέλος του μήνα.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης