Έντονες είναι οι ανησυχίες, ότι η εκφραζόμενη αδυναμία του Ντουμπάι να αποπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την οικονομική αναταραχή που είχε προκαλέσει η πιστωτική κρίση.

Οι μετοχές στο Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ «στοίχειωσαν» από τις υποψίες για το ενδεχόμενο επενδυτές να έχουν εκτεθεί στην εταιρεία Dubai World and Nakheel του Ντουμπά, που κατασκεύασε τα νησάκια σε σχήμα φοινικόδεντρου στον περσικό κόλπο και σχεδίαζε πόλεις από το Πακιστάν μέχρι την Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εμιράτο, το οποίο βγήκε από την αφάνεια και έγινε ένας παγκόσμιος εμπορικός και τουριστικός προορισμός, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τους πιστωτές της εταιρείας (η οποία ανήκει στο κράτος) να συμφωνήσουν να παγώσουν χρέη δισεκατομμυρίων ως πρώτο βήμα προς την ανασυγκρότηση.

Η εταιρεία, ένας τεράστιος όμιλος ο οποίος ηγήθηκε της επέκτασης του εμιράτου, είχε υποχρεώσεις 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, ενώ το συνολικό χρέος του εμιράτου ανέρχεται σε 80 δισεκατομμύρια.

Οι αναλυτές αναμένουν οικονομική υποστήριξη από το Άμπου Ντάμπι, το οποίο όπως και το Ντουμπάι είναι μέλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και παράγει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου των εμιράτων, αλλά θεωρούν βέβαιο ότι το Ντουμπάι θα πρέπει να εγκαταλείψει το οικονομικό μοντέλο, που εστίασε στις βαριές επενδύσεις στα ακίνητα και τις εισροές ξένων κεφαλαίων και εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αναλυτή των ασιατικών τραπεζών, η κρίση στο Ντουμπάι θα μπορούσε να έχει «σημαντική επίδραση» σε τράπεζες σε όλη την Ασία.

Την ίδια στιγμή οι κατασκευαστές από τη Σεούλ μέχρι το Σίνδεϊ ανησυχούν ότι τα χρήματα που περίμεναν από τα μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά προγράμματα του Ντουμπάι, ανάμεσα στα οποία και το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, δεν θα πληρωθούν.

Η αυστραλιανή κατασκευαστική εταιρεία Leighton Holdings ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πεπεισμένη ότι θα πάρει τα χρήματα που της οφείλονται από κάποια οικοδομικά προγράμματα στο Ντουμπάι, αλλά η μετοχή της έπεσε περισσότερο από 3,5%.

Τα προβλήματα του χρέους του εμιράτου είναι επακόλουθο της φούσκας των ακινήτων, που έσκασε όταν η οικονομική κρίση εκτροχίασε τα σχέδιά του να γίνει μαγνήτης για τον τουρισμό και περιφερειακό καταφύγιο για τα πάντα -από οικονομικές υπηρεσίες μέχρι τα μέσα ενημέρωσης και την ψυχαγωγία.

Εκτιμάται ότ,ι αν οι πιστωτές απορρίψουν τις προτάσεις για αναστολή του βραχυπρόθεσμου χρέους μέχρι το Μάιο του 2010, η κυβέρνηση του Ντουμπάι θα αναγκαστεί να βγάλει στο σφυρί την διεθνή ακίνητη περιουσία της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης