Απογοητευτική είναι η εικόνα των εσόδων του ΕΦΚΑ τους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας του υπερταμείου, καθώς οι ασφαλισμένοι επαγγελματίες και αγρότες δεν σπεύδουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Μόνον ένας στους τρεις έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του και η ίδια εικόνα καταγράφεται και το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τραγική είναι η κατάσταση με τα μπλοκάκια, καθώς μόνο ένα στα δέκα έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ασφαλιστικού υπερταμείου. Παράλληλα, αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, λήγει η προθεσμία καταβολής των εισφορών του Φεβρουαρίου.

Οι εισφορές του Μαρτίου πρέπει να καταβληθούν έως τις 28 Απριλίου, αν και είναι πολύ πιθανόν να δοθεί παράταση μέχρι τις 5 Μαΐου.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν αποκλείεται να εξελιχτεί σε πραγματική βόμβα για τη σταθερότητα του Ταμείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, γύρω στα 175 -180 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν για εισφορές του Ιανουαρίου και περίπου 90 -95 εκατ. για εισφορές Φεβρουαρίου.

Έτσι η εισπραξιμότητα για τον Ιανουάριο έφτασε το 65%, δεδομένου ότι ήλθαν έσοδα 175 -180 εκατ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου για 270 εκατ. Επίσης, η εισπραξιμότητα του χαρατσιού για τον Φεβρουάριο ανερχόταν την περασμένη εβδομάδα μόλις στο 35%, δεδομένου ότι ήλθαν έσοδα 90-95 εκατ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου 270 εκατ.

Από τους 1,450 εκατ. υπόχρεους μόλις 560.000 επαγγελματίες και αγρότες είχαν καταβάλει και τις δύο μηνιαίες εισφορές, ενώ γύρω στους 850.000 έχουν καταβάλει τουλάχιστον μία. Οι υπόλοιποι δεν έχουν εμφανιστεί στα ταμεία του ΕΦΚΑ.

Πιο δραματική είναι η εικόνα στους «μπλοκάκηδες». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, μόλις 10.000 επί συνόλου 100.000 εργαζομένων με μπλοκάκι δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ταμείου.

Με αυτά τα εισπρακτικά δεδομένα, από εισφορές κύριας σύνταξης-υγειονομικής περίθαλψης αναμένονται να εισπραχθούν εφέτος 2,2 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 3,2 δις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης