Πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την ελληνική οικονομία, που δυστυχώς χάνει σταδιακά την εμπιστοσύνη των ξένων οίκων και προβληματίζει τους εταίρους στην Ευρώπη.

H Fitch Ratings ενδέχεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τους επόμενους μήνες, ελλείψει ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, δήλωσε αναλυτής του οίκου αξιολόγησης, μία μέρα μετά την υποβάθμιση της χώρας από τη Standard & Poor’s.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον αναλυτή Chris Pryce, η κίνηση της S&P δεν προτρέπει τη Fitch να μειώσει και τη δική της αξιολόγηση για τη χώρα, από την άλλη όμως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, για να αντιμετωπίσει το υψηλό δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Υπάρχει η πιθανότητα ο Fitch να υποβαθμίσει την αξιολόγηση», δήλωσε ο Pryce, όπως μεταδίδει το Reuters. Επισήμανε ακόμη ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται η ετήσια αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά την οποία πιθανόν να μην προχωρήσει σε αλλαγές.

«Πάντα κοιτάμε τις αξιολογήσεις μας. Αυτή η υποβάθμιση της S&P δεν ενισχύει το ενδεχόμενο να τις αναθεωρήσουμε», υπογράμμισε ο Pryce. Η Fitch αξιολογεί με Α τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς αν η οικονομική πολιτική της χώρας βρίσκεται στη σωστή πορεία, ο Pryce απάντησε: «Όχι, δε θα το έλεγα, όχι».

«Το βασικό λάθος που έκαναν, ήταν η απόφαση να παραιτηθούν από κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού κατά την πρώτη τετραετία. Για τέσσερα χρόνια δεν έκαναν τίποτα και όταν έγινε η μεταρρύθμιση πριν από ένα χρόνο, δεν ήταν ακριβώς αυτό που θα λέγαμε μεταρρύθμιση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης