Εννέα ισχυροί παίκτες του real estate μπαίνουν στη «μάχη» διεκδίκησης του φιλέτου του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά, συνολικής έκτασης 6.200 στρεμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο οικιστικής ανάπλασης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Χθες το απόγευμα έληξε η καταληκτική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την α’ φάση του διαγωνισμού από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας, το οποίο και ανακοίνωσε μόνο τον αριθμό των συμμετεχόντων και όχι τα ονόματά τους.

Αυτό αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών και αφού πρώτα αποσφραγιστούν οι φάκελοι. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Ταμείου, για να κρίνει ποιοι από τους εννέα «μνηστήρες» περνούν στη β’ φάση, ωστόσο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους να είναι και fund του δισεκατομμυριούχου Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες, η ελληνική συμμετοχή είναι αυτή της Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Κατά τη β’ φάση του διαγωνισμού, όσοι από τους επενδυτές επιλεγούν θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για την έκταση του Ελληνικού και πληροφορίες για τη διαγωνιστική διαδικασία.

Κι αυτή θα είναι η στιγμή που θα ξεκινήσει στην πράξη η διαγωνιστική διαδικασία, αφού τότε θα διαμορφωθούν οι συμμαχίες μεταξύ των σχημάτων που θα επιλεγούν, προκειμένου να κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, μαζί με το business plan τους, και στοιχεία της χρηματοδοτικής τους πρότασης.

Τι διεκδικούν οι «μνηστήρες»

Οι υποψήφιοι επενδυτές διεκδικούν την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της «Ελληνικό Α.Ε.», όπου έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο επιφάνειας 6,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, το οποίο και θα αξιοποιηθεί μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο του οριστικού αναδόχου.

Εκτός από το ακίνητο του παλαιού αεροδρομίου, η προς εκμετάλλευση έκταση περιλαμβάνει ένα παραθαλάσσιο μέτωπο, μήκους 3,5 χιλιομέτρων, και ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης.

ΥΠΕΚΑ: «Εντυπωσιακές οι συμμετοχές»

«Για εννέα εντυπωσιακές συμμετοχές από επτά διαφορετικές χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, που μιλά για «υψηλότατου επιπέδου υποψηφιότητες».

Για συμμετοχή ισχυρών ομίλων που δείχνει «ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον» κάνει λόγο στη δική του ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.

Εκτιμάται ότι η αξιοποίηση του Ελληνικού μπορεί να ενισχύει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3% κάθε έτος κατά τη διάρκεια της κατασκευής και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία.

Αντιδράσεις για το φιλόδοξο σχέδιο

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η σφοδρή αντίθεση δημάρχων, φορέων, επιτροπών κατοίκων και όμορων δήμων που αντιδρούν έντονα, μπλοκάροντας οποιοδήποτε σχέδιο αξιοποίησης του επίμαχου φιλέτου. Το επιχείρημά τους; Ότι πρόκειται για τσιμεντοποίηση της έκτασης, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι κάτοικοι των Μεσογείων Αττικής, οι οποίοι «αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Την ίδια ώρα, πολλοί ισχυρίζονται ότι το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί απλώς να κερδίσει και να δείξει πως παράγει έργο, καθώς δεν είχε επιβάλει κανέναν όρο στους ενδιαφερόμενους.

Επί της ουσίας, όπως αναφέρουν, πρόκειται για μια ανοιχτή διαδικασία, όπου οι ενδιαφερόμενοι δεν καλούνται να καταβάλουν τίμημα, όπως συνηθίζεται σε ανάλογους διαγωνισμούς. Δεν υποχρεούνται, δε, να καταβάλουν κανενός είδους «πρόστιμο» στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν στη δεύτερη φάση του εγχειρήματος.

Τέλος, δεν λείπουν εκείνοι που εκτιμούν ότι η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα υλοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα μετά την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης