Η Ισπανία δεν κέρδισε χωρίς ανταλλάγματα την επιμήκυνση του χρόνου επίτευξης των στόχων του ελλείμματος κατά ένα έτος, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Mariano Rajoy, να ανακοινώνει σήμερα σειρά νέων μέτρων, ύψους 65 δισ. ευρώ, με ορίζοντα 2,5 ετών.

Μεταξύ άλλων, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση του Φ.Π.Α. στο 21% από το 18% με άμεση ισχύ από την 1η Αυγούστου, απόσυρση του μέτρου έκπτωσης φόρου στους αγοραστές ακινήτων, μείωση των επιδομάτων ανεργίας και περικοπές στις συντάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά, το σημαντικότερο γεγονός της ημέρας είναι τα αναμενόμενα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου της FOMC. Το δολάριο είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση, γεγονός που δείχνει ότι τα πρακτικά ενδεχομένως να δώσουν σημάδια νέας στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Το EURUSD ανέκαμψε από τα χθεσινά χαμηλά 2ετίας προσεγγίζοντας νωρίτερα το 1,2300.

Εντυπωσιακή είναι η σημερινή πορεία της στερλίνας και του δολαρίου Αυστραλίας, με το τελευταίο να σημειώνει μέχρι στιγμής και τη μεγαλύτερη άνοδο. Η στερλίνα κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2008 έναντι του ευρώ.

Η χθεσινή διευκρίνιση-προειδοποίηση του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις μήνες μέχρι να εγκρίνει τον μόνιμο μηχανισμό ESM που κανονικά έπρεπε να ξεκινήσει να λειτουργεί από την 1η Ιουλίου ήταν καταλυτική, επηρεάζοντας αρνητικά τις αγορές με κύριο «θύμα» το ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το ελβετικό φράγκο να βρίσκεται αυτήν τη στιγμή εκτός συναγωνισμού, οι ευρωπαϊκές ροές στρέφονται στη στερλίνα, όταν το ευρώ αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Τα commodity currencies συνεχίζουν να ακολουθούν έντονα ανοδική πορεία, με το δολάριο Αυστραλίας να διαπραγματεύεται σε πολυετή υψηλά έναντι του ευρώ και να καταγράφει υψηλό στο 1,0261 σε σχέση με το δολάριο.

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης