Έντονη η αποστροφή των επενδυτών στην ανάληψη κινδύνου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 14:32
Έντονη η αποστροφή των επενδυτών στην ανάληψη κινδύνου
Οι αγορές ξεκίνησαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης προσπαθώντας να βρουν στηρίξεις, προκειμένου να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Η στήριξη βρέθηκε στη μείωση της ανεργίας στη Γερμανία και αυτό αποτέλεσε μια καλή αφορμή για τοποθετήσεις στο ευρώ και τη στερλίνα. Παρ’ όλα αυτά, ο DAX δεν είχε καταφέρει να πλησιάσει και πάλι τις 7000 μονάδες.

Λίγη ώρα αργότερα, ήταν η ώρα της ανακοίνωσης της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη. Τα στοιχεία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων και ουσιαστικά έδειξαν ότι οι επενδυτές δεν διατηρούν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη. Ακόμα και το ξέφρενο ράλι του γερμανικού δείκτη, ο οποίος ξεπέρασε και τις 7.000 μονάδες, δεν κατάφερε να αντιστρέψει το άκρως αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Έτσι οι επενδυτές, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, προχώρησαν σε έντονες ρευστοποιήσεις σε όλο το φάσμα των αγορών. Η ισοτιμία EUR/USD υποχωρεί στα 1,3275, δοκιμάζοντας κρίσιμα επίπεδα. Με πτώση συνεχίζουν και τα commodity currencies και με την ισοτιμία NZD/USD να οδεύει προς τα 0,8065. Προβληματισμό προκαλεί για ακόμα μία ημέρα η άνοδος του γιεν. Η ισοτιμία USD/JPY υποχωρεί στα 82,20 γιεν και η ισοτιμία EUR/JPY στα 109,00 γιεν.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία και συγκεκριμένα στις αιτήσεις ανεργίας και το ΑΕΠ 4ου τριμήνου. Είναι προφανές ότι μια ανακοίνωση κατώτερη των εκτιμήσεων θα προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στις αγορές.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 15:52