Εντός φθινοπώρου θα είναι έτοιμο το Μνημόνιο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012, 11:36
Εντός φθινοπώρου θα είναι έτοιμο το Μνημόνιο
Το μνημόνιο με την τρόικα θα είναι έτοιμο εντός Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ενώ, όπως επεσήμανε, το θέμα της εξακρίβωσης του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα χρειαστεί άλλους 2-3 μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το μνημόνιο θα ετοιμαστεί περί τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή ήταν και η πρόβλεψη των ηγετών των εργοδοτικών οργανώσεων μετά τη συνάντηση τους με την τρόικα.

Ο κ. Σιαρλή, ανάφερε στην οικονομική ιστοσελίδα StockWatch ότι η διαδικασία της συνομολόγησης του μνημονίου θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα και η Κύπρος θα εξασφαλίσει το δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Το γεγονός, ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εξήγησε ο Κύπριος υπουργός «δεν επηρεάζει την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό». Στο μνημόνιο, ανέφερε, θα τεθεί «το μέγιστο ποσό που μπορεί να χρειαστούμε».

Ο κ. Σιαρλή παράπεμψε στο παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία υπόγραψε το μνημόνιο την περασμένη Παρασκευή, ενώ η έρευνα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρειαστεί 2-3 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της.

Το ίδιο θα συμβεί και με την Κύπρο, είπε, «αν καταλήξουμε ότι οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ανέρχονται στα 6 δισ. ευρώ, τότε το ποσό που μπορεί να δανειστούμε από το μηχανισμό να κυμαίνεται στα 10-11 δισεκατομμύρια ευρώ».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012, 11:40