Η αιολική ενέργεια στην Ευρώπη θα αναπτυχθεί με βραδύτερους ρυθμούς ως τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε εξαιτίας της επενδυτικής αβεβαιότητας, αλλά και τις ισχνής οικονομικής μεγέθυνσης των οικονομιών της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (European Wind Energy Association-EWEA) στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν εγκατασταθεί συνολικά 192,4 αιολικά Γιγαβάτ ως το 2020, 64% περισσότερα από τα επίπεδα του 2013. Η αναμενόμενη ισχύς είναι κατά 40 Γιγαβάτ χαμηλότερη από την προηγούμενη, πιο φιλόδοξη εκτίμηση της EWEA πριν από πέντε χρόνια που έκανε λόγο για 230 GW.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τις για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 στις 2,956 Τεραβατώρες ετησίως, 11% χαμηλότερη από την εκτίμηση του 2009 για 3,336 TWh. Η αναθεωρημένη προς τα κάτω εκτίμηση έχει αντίκτυπο στις εγκαταστάσεις νέας ισχύος για όλες τις ηλεκτροπαραγωγικές τεχνολογίες και επηρεάζει επενδυτικά σχέδια, νέες παραγγελίες εξοπλισμού, αλλά και τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη αναφέρει η EWEA.

Διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με το γνωστό new deal, έχουν περικόψει σημαντικά τις ενισχύσεις προς τις ΑΠΕ ελέω δημοσιονομικής στενότητας. Το βάρος αναμένεται να σηκώσει ο κλάδος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Πολωνία που προχωρούν στη θέσπιση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου.

Από τα 192 GW που προβλέπει η EWEA, τα 23,5 GW θα αφορούν σε υπεράκτια αιολικά και θα αντιστοιχούν σε επενδύσεις 124 δισ. Ευρώ ως το 2020. Ο άνεμος θα παράξει 442 TWh ενέργειας στην Ευρώπη καλύπτοντας το 15% των συνολικών αναγκών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: econews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης