Μεταξύ 6 και 7% αναμένεται να κυμαίνεται το επιτόκιο για την οικονομική βοήθεια ύψους 85 δις ευρώ που θα εισπράξει η Ιρλανδία από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, όπως μετέδωσε η ιρλανδική κρατική τηλεόραση.

Το επιτόκιο αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο, αλλά και από αυτό που πληρώνει η Ελλάδα, σχολίασε ο ανταποκριτής του καναλιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες πηγές είπαν ότι το επιτόκιο θα είναι 6,4%, αλλά ορισμένες άλλες είπαν ότι θα είναι 6,7%.Τα χρήματα αυτά θα εξοφληθούν σε εννέα χρόνια, προσέθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, η οποία συγκλήθηκε επειγόντως μετά από γαλλική πρωτοβουλία σήμερα Κυριακή, και οι λεπτομέρειες του σχεδίου βοηθείας θα ανακοινωθούν πριν ανοίξουν τα Χρηματιστήρια την Δευτέρα.

Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα της αναδιοργάνωσης των ιρλανδικών τραπεζών, αλλά και της συμμετοχής  ιδιωτικών κεφαλαίων στην «επιχείρηση» αναδιάρθρωσης τους. Σε όλο αυτό το σκηνικό ήρθε να προστεθεί και η καθολική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας ιρλανδικών τραπεζών από τον οίκο Standard & Poors.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ιρλανδίας «Φάιν Γκέιλ» ανακοίνωσε ότι οποιοδήποτε επιτόκιο ξεπερνάει το 6% δεν είναι αποδεκτό. «Αν αυτό είναι το επιτόκιο, είναι πολύ υψηλό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του «Φάιν Γκέιλ» Λέο Βάραντκαρ στο RTE, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί βρίσκονταν στους δρόμους αντιδρώντας στο πρόγραμμα λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι υψηλότερο από το επιτόκιο του ΔΝΤ, είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι Έλληνες», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης