Οι παγκόσμιες δαπάνες για επενδύσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αέριο την επόμενη χρονιά αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 750 δισεκατομμύρια δολάρια (550 δισεκ. ευρώ), καταγράφοντας μια μικρή αύξηση, σύμφωνα με μία μελέτη που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Το 2014 η αύξηση των επενδύσεων αυτών για «εξερεύνηση και παραγωγή» αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά με έναν ρυθμό λίγο λιγότερο αυξημένο σε σχέση με φέτος (+8% σε ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία του ευρώ το 2014, από +11% το 2013), ανέφερε το ινστιτούτο μελετών IFP Energies Nouvelles.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι το ινστιτούτο, η Ναταλί Αλαζάρ-Του δήλωσε ότι «σηματοδοτείται μια μικρή επιβράδυνση έπειτα από τέσσερα χρόνια ισχυρής ανάπτυξης» των επενδύσεων.

Οι βασικοί παράγοντες της ανάπτυξης του τομέα δεν έχουν μεταβληθεί: η τιμή του βαρελιού που βρίσκεται περί τα 100 δολάρια, υπάρχουν «πολυάριθμες πιθανότητες για επενδύσεις», καταγράφεται η έναρξη της εφαρμογής πολυετών επενδυτικών σχεδίων, ενώ σημαντικά χαρακτηρίζονται και τα σχιστολιθικά κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η εξασθένηση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες επιβραδύνει σε ένα βαθμό την ζήτηση, αλλά αυτές παραμένουν ένας βασικός παράγοντας ανάπτυξης της αγοράς αυτής, σημείωσε ο Ολιβιέ Απέρ, επικεφαλής του ινστιτούτου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2013 η αύξηση των επενδύσεων στον τομέα αναμένεται να φθάσει συνολικά το 11%, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2012, ή στα 694 δισεκ. ευρώ.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου η τιμή του αερίου είναι ιδιαίτερα αυξημένη, γεγονός το οποίο καθιστά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πιο προσοδοφόρα, όπως και η Βόρεια Αμερική, είναι οι δύο περιφέρειες όπου γίνονται σχεδόν οι μισές επενδύσεις: προσελκύουν περίπου 180-190 δισεκ. δολάρια η καθεμιά. Ακολουθούν η Νότια Αμερική, η Αφρική, και η Ευρώπη-πλην Ρωσίας.

Για λόγους σύγκρισης το IFP σημείωσε ότι οι επενδύσεις σε μορφές ανανεώσιμης ενέργειας ανήλθαν σε 224 δισεκ. δολάρια το 2012, δηλαδή ήταν υποτριπλάσιες σε σχέση με αυτές που έγιναν στον τομέα του πετρελαίου.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης