Το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον έχει προσελκύσει η Ελλάδα, με τους εκπροσώπους ξένων funds και τους μεγιστάνες να πραγματοποιούν διαδοχικές επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς και κάποιοι εξ αυτών να διαβαίνουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τομείς του real estate, της ενέργειας, των αγροτικών προϊόντων, των τροφίμων και γενικότερα του τουρισμού συγκεντρώνουν την προτίμηση των ξένων επενδυτών.

Με σαφή ατζέντα και συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό κατέφθασε στην Αθήνα ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Ο Ρώσος μεγιστάνας είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον για την
αξιοποίηση μαρινών, αλλά και σύνθετων μικρών ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

«Η Ελλάδα είναι μια ενδιαφέρουσα χώρα για επενδύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Ριμπολόβλεφ, Σεργέϊ Τσερνίτσιν. Ο κ. Ριμπολόβλεφ κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημερώθηκε από τον υφυπουργό για την ελληνική οικονομία και για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη χώρα μας. Η σημερινή ήταν η πρώτη συνάντηση μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και θα επακολουθήσει και δεύτερη με άνθρωπο του γραφείο του Ριμπολόβλεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος είχε ραντεβού αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενώ αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Δρ. Soultan Al Jaber, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμφανίζονται έτοιμα προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα, σε τομείς όπως η ενέργεια, το real estate, τα τρόφιμα, τα αγροτικά προϊόντα και ο τουρισμός.

Εκτός από τις ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), αλλά και για συμμετοχή στο υπό σύσταση Αναπτυξιακό Ταμείο.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το Αναπτυξιακό Ταμείο, οι εκπρόσωποι των ΗΕΑ ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες για το συγκεκριμένο ταμείο οι οποίες θα τους δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, υπουργός Επικράτειας των ΗΕΑ Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιείται, η συγκυρία είναι πολύ καλή και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι σε εξαιρετικό επίπεδο.

Δέσμευση επενδύσεων από τη Vodafone

Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Group, Βιτόριο Κολάο, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Κολάο δήλωσε ότι επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις της εταιρείας στην ελληνική αγορά και ετοιμάζεται για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, είπε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Group επιβεβαίωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας για την Ελλάδα

Αισιοδοξία για τις επενδύσεις

Πιο αισιόδοξοι από ποτέ για την Ελλάδα είναι οι επενδυτές, σύμφωνα με νέα έρευνα του Bloomberg, ενώ το κλίμα βελτιώνεται ραγδαία και για το σύνολο της Ευρωζώνης και άλλων χωρών της που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους ή δανεισμού.

Στο τελευταίο Bloomberg Global Poll το 40% των στελεχών μεγάλων επενδυτικών ομίλων που συμμετείχε εκτιμά ότι η ευρω-οικονομία βελτιώνεται, επίδοση τετραπλάσια σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, ένδειξη ότι μετά από 3,5 έτη η κρίση πλησιάζει στο τέλος της.

Η προοπτική της χρεοκοπίας για την Ελλάδα είναι πάντα παρούσα, σύμφωνα με το 62% των ερωτηθέντων, ωστόσο η τιμή αυτή είναι η χαμηλότερη από το 2010, όταν το ερώτημα τέθηκε για πρώτη φορά. Μάλιστα, 31% θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα ανανήψει τελικά πλήρως χωρίς πιστωτικό γεγονός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης