Έντονες πτωτικές τάσεις κυριάρχησαν στην αγορά των μετάλλων, με την τιμή του χρυσού να χάνει περισσότερο από 2% επιστρέφοντας μέρος των κερδών της χθεσινής ημέρας συναλλαγών και τις τιμές ασημιού και χαλκού να κλείνουν με πτώση άνω του 4% και 5% αντίστοιχα.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου, υποχώρησε κατά 34,40 δολάρια ή 2,1% στα 1.618,10 δολάρια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ασήμι διέσπασε προς τα κάτω το επίπεδο των 30 δολαρίων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ωστόσο το συμβόλαιο Δεκεμβρίου έκλεισε στα 30,134 δολάρια ανά ουγγιά, με πτώση 4,5%.

Μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η τιμή του χαλκού, που έκλεισε στα 3,25 δολάρια η λίβρα, με πτώση 5,6%.

Στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών οι τιμές βρίσκονταν στο μέσο ενός πολέμου μεταξύ της αισιοδοξίας για πρόοδο στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης και του φόβου ότι η κρίση θα φύγει εκτός ελέγχου. Στη συνέχεια ωστόσο οι επενδυτές εμφανίστηκαν περισσότερο απαισιόδοξοι επιλέγοντας τη ρευστότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τιμές του ασημιού, που έχουν χάσει περίπου 25% αυτό το μήνα, αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευάλωτες στην αρνητική ψυχολογία.

Στο μεταξύ, η πλατίνα Οκτωβρίου έκλεισε με πτώση 2,5% ή 39,80 δολαρίων στα 1.534,20 δολάρια ανά ουγγιά.

Επέστρεψε μέρος των χθεσινών κερδών το αργό

Πτώση 3,8% σημείωσε η τιμή του αργού στις συναλλαγές της Τετάρτης σε ένδειξη εξασθένισης της αισιοδοξίας των επενδυτών για επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Νοεμβρίου, υποχώρησε κατά 3,24% στα 81,21 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό τύπου brent έκλεισε με πτώση 3,33 δολαρίων ή 3,1% στα 103,81 το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Η αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους συντηρεί την αβεβαιότητα και οδηγεί τις διεθνείς αγορές σε νέα περίοδο αστάθειας. Δημοσιεύματα ανέφεραν σήμερα πως η Γερμανίδα Καγκελάριος αντιμετωπίζει δυσκολία να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην αυριανή ψηφοφορία του Κοινοβουλίου για την διεύρυνση των εξουσιών του EFSF.

Τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού, κάθε άλλο παρά βελτίωσαν το κλίμα, καθώς σημείωσαν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση. Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,915 εκατ. βαρέλια στα 340,963 εκατ. βαρέλια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση κατά μόλις 0,7 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 0,791 εκατ. βαρέλια στα 214,866 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο των αποθεμάτων κατά 0,9 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,072 εκατ. βαρέλια στα 157,678 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα ενισχυθούν κατά 0,1 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας υποχώρησε στο 87,8% από 88,3% ενώ οι αναλυτές την τοποθετούσαν στο 87,6%.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης