Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης επιδεινώθηκε ελαφρά τον Απρίλιο, αντίθετα με τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω βελτίωση, ενώ οι πληθωριστικές προσδοκίες των καταναλωτών και επιχειρήσεων συνέχισαν να υποχωρούν, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταδίδει το Ρόιτερς.

Η μηνιαία έρευνα της Επιτροπής έδειξε μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στις 18 χώρες της Ευρωζώνης στις 102 μονάδες από 102,5 μονάδες τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της μείωσης της εμπιστοσύνης στους τομείς των κατασκευών και υπηρεσιών. Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Ρόιτερς ανέμεναν μία αύξηση του δείκτη στις 103 μονάδες. «Στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, το κλίμα παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βελτιώθηκε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πληθωριστικές προσδοκίες των καταναλωτών για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στις 7,5 μονάδες από 10,8 μονάδες τον Μάρτιο, συνεχίζοντας τη σταθερή μείωση που καταγράφεται από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης των βιομηχάνων μειώθηκαν σε -1,4 μονάδες από -0,7 μονάδες τον Μάρτιο και -0,2 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει κολλήσει στην «επικίνδυνη ζώνη» – όπως την αποκαλεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – κάτω από το 1% από τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων και της ανατίμησης του ευρώ. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της Επιτροπής, που δείχνει τη φάση που βρίσκεται ο οικονομικός κύκλος, υποχώρησε στο 0,27 από 0,40 τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης