Επιδεινώθηκε τον Ιούνιο το επιχειρηματικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500).

Συγκεκριμένα, ο δείκτης που καταρτίζεται από την εταιρεία ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων ανήλθε στο -10 τον Ιούνιο, έναντι -9 τον Μάιο, +1 τον Απρίλιο, -3 τον Μάρτιο και -18 τον Ιούνιο του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρνητική επίδοση του Ιουνίου αντανακλά την αρνητική επίδραση που ασκούν στην ψυχολογία των επαγγελματιών και επιχειρηματιών η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και οι πρόσθετοι φόροι που απαιτούνται να πληρωθούν φέτος.

Αντιθέτως, μεγαλύτερη υποχώρηση του δείκτη αποφεύχθηκε λόγω της θετικής εκτίμησης, που έχουν οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις για την κατάστασή τους το επόμενο εξάμηνο, ίσως και λόγω των προσδοκιών, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από τις προβλέψεις για την πορεία της θερινής τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 19% ότι η κατάστασή τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 24% τον Μάιο του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο 37% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κατάστασή τους είναι ικανοποιητική, ενώ αυξάνεται στο 44%, έναντι 36% τον Μάιο, το ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, αυξάνονται στο 21% οι επιχειρήσεις που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάστασή τους, έναντι 20% τον Μάιο. Στασιμότητα προβλέπει το 56% (54% τον Μάιο) και επιδείνωση το 23%, έναντι 26% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, στο 5% διαμορφώνεται πλέον η τάση για προσλήψεις, έναντι 6% τον Μάιο του 2013. Η πρόθεση απολύσεων διαμορφώνεται στο 8%, έναντι 6% τον Μάιο, ενώ το 87%, έναντι 88% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, μόλις το 12% δήλωσε πως τον Ιούνιο είχε αύξηση πωλήσεων (έναντι 14% τον Μάιο). Τέλος, πτώση πωλήσεων αναφέρει το 37% (40% το Μάιο 2014) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα το 51%, έναντι 46% τον προηγούμενο μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης