Επιδότηση αποθεματοποίησης λαδιού

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Ιουνίου 2009, 19:00
Επιδότηση αποθεματοποίησης λαδιού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι άρχισε να εφαρμόζεται ο μηχανισμός επιδότησης προς τους παραγωγούς ελαιόλαδου, οι οποίοι πλήττονται από την πτώση των τιμών του, που επηρεάζει κυρίως τις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Πρόκειται για ενισχύσεις που αφορούν στην ιδιωτική αποθεματοποίηση παρθένου ελαιόλαδου και εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, σημειώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Η Επιτροπή από τις 25 Μαΐου, είχε ανακοινώσει ότι η ΕΕ προτίθεται να ενισχύσει τους παραγωγούς, οι οποίοι αναγκάζονται να αποθηκεύσουν ορισμένες ποσότητες ελαιόλαδου, είτε επειδή η ζήτηση της αγοράς είναι ανεπαρκής, είτε επειδή οι ίδιοι οι παραγωγοί προτιμούν να πουλήσουν το λάδι τους αργότερα σε τιμές, πιθανόν, καλύτερες από τις σημερινές.

Η επιδότηση που μπορούν να λάβουν οι παραγωγοί, μέσω διαγωνισμού, θα αφορά στην αποθεματοποίηση έως και 110.000 τόνων παρθένου ή εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου και για περίοδο 180 ημερών.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά ελαιόλαδου, ενώ δεν αποκλείονται νέες ενισχύσεις αν η κατάσταση δε βελτιωθεί», ανέφερε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος Τύπου της Επιτρόπου Γεωργίας, Φίσερ Μπόελ.

Από την αρχή της εμπορικής περιόδου 2008/2009, οι τιμές του ελαιόλαδου παρουσιάζουν συνεχή πτώση στην ΕΕ. Σε πολλές από τις πλέον αντιπροσωπευτικές αγορές, το επίπεδο των τιμών ελαιόλαδου παρέμεινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων κάτω από τα επίπεδα που προβλέπουν την ανάγκη ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση (1.779 ευρώ ανά τόνο για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και 1.710 ευρώ ανά τόνο για το παρθένο ελαιόλαδο).

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Ιουνίου 2009, 19:00