Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την εκτίμησή του ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες συνεχίζουν να κινδυνεύουν μετέφερε και στον Έλληνα Πρωθυπουργό ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, καθηγητής Πωλ Γκρούγκμαν, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου.

Μπορεί μετά τη συνάντηση να μην έγιναν δηλώσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο  Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν ακόμη πιο προβληματισμένος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μετά τις επισημάνσεις του Πωλ Κρούγκμαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Πραγματικό κίνδυνο” αντιμετωπίζουν ΗΠΑ και Ευρώπη προειδοποίησε ο νομπελίστας  καθηγητής του Princeton, Paul Krugman, μιλώντας χθες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. O Αμερικανός οικονομολόγος τόνισε πως ο κόσμος βιώνει συντονισμένη παγκόσμια “βουτιά”, που μοιάζει να επιδεινώνεται συνεχώς στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, περισσότερο ίσως από ό,τι στις ΗΠΑ, ενώ απηύθυνε έκκληση για αύξηση των δημόσιων δαπανών με στόχο την καταπολέμηση της κρίσης. “Αυτό που ξεκίνησε ως σχετικά ήπια ύφεση στις ΗΠΑ, έχει πλέον εξελιχθεί σε κατακρήμνιση” της οικονομίας. Ο Krugman συνέχισε λέγοντας πως “πρόκειται για κρίση που πλήττει την μεταποίηση ιδιαίτερα σκληρά”.

Πρόσθεσε πως οι χρηματοπιστωτικές αναταραχές που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ διατρέχουν πλέον την παγκόσμια οικονομία και υποχρέωσαν την Ευρώπη και την Ιαπωνία στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων τριών δεκαετιών. Ενώ οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο διοχετεύουν χρήματα στις οικονομίες τους υπέρ της αναζωπύρωσης των οικονομιών τους, ο Krugman χαρακτηρίζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα “ανεπαρκή”.
Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως “οι ΗΠΑ δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ενώ η Ευρώπη δεν κάνει ούτε τα μισά. Το θέμα είναι όμως πως αντιμετωπίζουμε πραγματικό κίνδυνο.”

Ο Krugman θεωρεί πως τα “πακέτα” δημοσιονομικής ενίσχυσης της οικονομίας, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, θα πρέπει να αυξηθούν στο 4% των αντίστοιχων ΑΕΠ. Ο 56χρονος νομπελίστας συμπλήρωσε πως ο κόσμος βιώνει μία “τρομακτική οικονομική κρίση, της οποίας το τέλος δεν φαίνεται στον ορίζοντα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, ο Krugman επισήμανε πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν “ανορθόδοξα” εργαλεία για την στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς η συμβατική πολιτική έχει χάσει τη δύναμη της. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, και της Fed, Ben S. Bernanke, “δεν μπορούν να κάνουν χρήση των συμβατικών εργαλείων τους για να αντιμετωπίσουν την κρίση.”

Συγκεκριμένα, για την ΕΚΤ, ο Αμερικανός οικονομολόγος δήλωσε ότι “το όλο θεωρητικό υπόβαθρο στηρίζεται στο γεγονός πως η νομισματική πολιτική είναι αρκετή για να κάνει τη δουλειά. Η ΕΚΤ δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμα όλες τις δυνάμεις, αν και θα εκπλαγώ αν τελικά δεν το κάνει”. Πρόσθεσε πως ο κ. Trichet εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρώπη, κίνηση που θεωρώ περίεργα εφησυχαστική”. Εκτιμά πως υπάρχουν περιορισμοί “από το γεγονός πως η ΕΚΤ δεν λογοδοτεί σε ενωμένη κυβέρνηση”. Στο ερώτημα για το αν θα μπορούσε να εφαρμόσει περισσότερο επιθετική πολιτική, η απάντηση που δίνει ο Krugman είναι “ναι”.

Ο Πωλ Κρούγκμαν βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ 2008 για την οικονομία. Αρθρογραφεί δύο φορές την εβδομάδα στη στήλη ελεύθερης γνώμης των New York Times και ημερησίως στο ιστολόγιο «Η συνείδηση ενός φιλελεύθερου», ο τίτλος του οποίου έχει αντληθεί από το ομώνυμο βιβλίο του. Έχει χαρακτηριστεί αρθρογράφος της χρονιάς από το περιοδικό Editor and Publisher.

Είναι καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και συγγραφέας ή επιμελητής είκοσι βιβλίων και άνω των διακοσίων άρθρων σε οικονομικά περιοδικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης