Αυστηρή προειδοποίηση για αύξηση των ανέργων στην Ευρωζώνη, εάν δεν εφαρμοστούν οικονομικές πολιτικές που να ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, απευθύνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Σε μελέτη της, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προειδοποιεί ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια μπορεί να υπάρχουν στην Ευρωζώνη επιπλέον 4,5 εκατομμύρια άνεργοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Οργάνωση, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζητούν δουλειά στην Ευρώπη, δηλαδή η ανεργία φθάνει το 11%. Η ILO εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεργία των νέων που ανέρχεται στη ζώνη του ευρώ στο 22%, αλλά αγγίζει το 30% στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία και το 50% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Το 44% αυτών που ζητούν εργασία είναι άνεργοι εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Ο γενικός διευθυντής της ILO, Χουάν Σομαβία, προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι θα πληγούν όλες, ακόμη και αυτές που πλήττονται τώρα λιγότερο, αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή πολιτικής.

«Συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο πως μια προσέγγιση βασισμένη αποκλειστικά στη δημοσιονομική λιτότητα θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση, χωρίς εντούτοις να μειώσει με τρόπο σημαντικό τα δημοσιονομικά ελλείμματα» επισημαίνεται στη μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη συνιστά πολιτικές επενδύσεων και ανόρθωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει «να διευθετηθεί γρήγορα το ζήτημα της ρευστότητας πολλών τραπεζών».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης