Πάρτι εκατομμυρίων ευρώ με επιστροφές φόρων της εφορίας σε 250 επιχειρήσεις, την τελευταία διετία, αποκαλύπτει η έρευνα που διενεργεί ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης για τα φαινόμενα διαφθοράς εφοριακών και το «διάτρητο» τρόπο λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιστροφές φόρων που φτάνουν ακόμη και τα 33 εκατομμύρια ευρώ σε μία μόνο επιχείρηση, εντόπισε η εισαγγελική έρευνα για τη διετία 2010- 2011. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας, την ώρα που μειώνονταν μισθοί και συντάξεις, ενώ το δημόσιο δήλωνε αδυναμία επιστροφής των φόρων στους πολίτες, 250 εταιρείες και επιχειρήσεις κατάφερναν να εισπράξουν περισσότερα από 50.000 ευρώ από επιστροφές φόρων και ΦΠΑ.

Ανάμεσα στις υποθέσεις μάλιστα που έχουν μπει στο μικροσκόπιο της έρευνας, είναι και η περίπτωση τηλεοπτικού καναλιού που πήρε επιστροφή φόρου οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Ήδη ο κ. Μουζακίτης έχει ζητήσει από όλες τις ΔΟΥ της χώρας τα αναλυτικά στοιχεία των φακέλων φορολογουμένων, κυρίως νομικών προσώπων, που εμφανίζουν επιστροφές φόρων μεγαλύτερες των 50.000 ευρώ την τελευταία διετία. Παράλληλα, άρχισαν να καλούνται στο εισαγγελικό γραφείο οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων εταιρειών αλλά και των αρμόδιων οικονομικών εφοριών, προκειμένου να εξηγήσουν εάν ήταν νόμιμες αυτές οι επιστροφές. Το έναυσμα για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι του νήματος στα φαινόμενα διαφθοράς που υπάρχουν στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, έδωσαν οι δημόσιες δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα πληροφορικών συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη, ο οποίος, σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, είχε καταγγείλει τον αποκαλούμενο κανόνα του «4-4-2» ή αλλιώς στο «40%-40%-20%».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κανόνας αυτός, όπως είχε πει, αποτελεί κοινό μυστικό και αφορά τα ποσοστά του 40% για την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που λαμβάνει για τον εαυτό του ο ελεγκτής και το υπόλοιπο 20% αφορά το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Ο κ. Σπινέλλης είχε υποστηρίξει ακόμη ότι: «Είναι γνωστό ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου». Το ποσοστό αυτό, επιβεβαίωσε και ο νυν διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του Σ.Δ.Ο.Ε., Νίκος Λέκκας λέγοντας πως «έχει αυξηθεί στο 10%». Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Λέκκας επεσήμανε επίσης επίσης ότι «το Κρανίδι εμφανίζεται να είναι το Λίχτενσταϊν της Ελλάδας αφού σε μια ΔΟΥ με μόνο πέντε υπαλλήλους εδρεύουν 178 offshore εταιρείες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης